Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επικοινωνιακά επιτυχημένη η δημοσιοποίηση των υπερχρεώσεων των κλινικών

8/10/2014 9:52:24 πμ
Για ψευδείς εντυπώσεις και λασπολογία μιλάει η ΠΕΙΚ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τη ζημιά των 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 5 εκατ. είναι επιλήψιμα μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 7/10 ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο υπουργείο Υγείας, μιλώντας για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν 3 πρώην υπουργοί Υγείας, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ και με τους ελέγχους των ιδιωτικών κλινικών και συνέβαλαν καθοριστικά στο ξεκίνημα της διαδικασίας των ελέγχων, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη. Αν και δεν ανακοινώθηκαν ονόματα των κλινικών που έχουν παρανομήσει, παρόλα αυτά χαρακτηρίστηκε ως μια καλή «επικοινωνιακή» κίνηση.

 

Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος και 'Αδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησαν για την πρόσκληση τον κ. Μάκη Βορίδη, επεσήμαναν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί καλό παράδειγμα του «ποια Ελλάδα θέλουμε» και ότι «το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια». Παρόντες ακόμη στην συνέντευξη τύπου, ήταν ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο σημερινός γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι έλεγχοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, αφορούν σε 101 ιδιωτικές κλινικές και 444.041 περιστατικά – νοσηλείες.

Το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ανέρχεται σε 286.016.541,66 ευρώ, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι έχει ελεγχθεί το 91% των χρεώσεων και υπολείπεται το 9%, το οποίο αναμένεται να ελεγχθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος και των υπολοίπων κατηγοριών περίθαλψης (Ανοιχτή νοσηλεία, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ) των Γενικών Κλινικών μαζί με τον έλεγχο των υπολοίπων παρόχων Κλειστής περίθαλψης (Κέντρα Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές Κλινικές κλπ).

Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων που περιλαμβάνει το πόρισμα είναι: νοσηλείες αρρένων για γυναικολογικά νοσήματα, νοσηλεία για εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία για άρρενες, παράλληλες νοσηλείες σε διάφορα νοσοκομεία, ανδρολογικές θεραπείες σε γυναίκες, νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες νεογνών!

Ο υπουργός Υγείας αν και ρωτήθηκε δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το ποιες κλινικές εμφανίζουν παραβατικότητα, σημειώνοντας, ότι τα στοιχεία αυτά θα δοθούν μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και το πέρας των ποινικών διώξεων.

Όπως τόνισε ακόμη ο κ. Βορίδης, μετά τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές για το 2013, θα ακολουθήσουν αναδρομικοί έλεγχοι στις κλινικές και για το 2012 παράλληλα με το 2014, ενώ στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, να βάλουν πόδι και στο ΕΣΥ, ελέγχοντας αντίστοιχα και εκεί τις δαπάνες των νοσοκομείων.

ΠΕΙΚ: Ψευδείς εντυπώσεις και λασπολογία

Ως απάντηση σε όλα αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έκανε λόγο «για ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και λασπολογίας για δήθεν ποινικά κολάσιμες χρεώσεις 135 εκατ. ευρώ.

«Περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις κατηγορίες που εκτόξευσε τις τελευταίες μέρες περί δήθεν καταχραστών του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», αναφέρει σε σκληρό ύφος η ΠΕΙΚ.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει επίσης:

«Τελικά μόνο 5 εκατ. ευρώ από τα 420 εκατ. υποβολών, δηλαδή ποσοστό του 1%, είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού, ποινικά κολάσιμο. Μόλις ανακοινώσει με στοιχεία τα σχετικά πορίσματα εμείς πρώτοι θα καταδικάσουμε τους «συναδέλφους» αυτούς και θα τους διαγράψουμε από μέλη μας.

Όσο για τις αμφισβητούμενες χρεώσεις των 36,5 εκατ. ευρώ, αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παραβατική συμπεριφορά ή υπερχρεώσεις αλλά διαφορετική ερμηνεία των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη σύμβαση και στον Κανονισμό Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φυσικά θα υπάρξουν προσφυγές στην Επιτροπή Ενστάσεων.

'Aνθρακας λοιπόν ο θησαυρός.

Αναμένουμε ο έλεγχος να επεκταθεί και στα Δημόσια Νοσοκομεία και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον έλεγχο σε Real Time υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση της κατάργησης οποιουδήποτε πλαφόν και οποιασδήποτε περικοπής rebate και claw back.

Περιμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις κατηγορίες που εκτόξευσε τις τελευταίες μέρες περί δήθεν καταχραστών του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, σπιλώνοντας ολόκληρο τον κλάδο, που καθημερινά παλεύει να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτους τους συμπατριώτες μας, σε αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Κυβερνητική πολιτική διάσωσης του καταρρέοντος Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η αναγνώριση της λανθασμένης πληροφόρησης αποτελεί προτέρημα ενός πολιτικού άνδρα. Αλλιώς, θα επιβεβαιωθεί το σενάριο περί κατασκευασμένης λασπολογίας με προφανείς λόγους».

Εξώδικο ΠΑΣΟΝΟΠ

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) απαντά με εξώδικη διαμαρτυρία στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κηρύττει απεργία και αποχή από τα καθήκοντα της αξιολόγησης από την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ χαρακτηρίζει τη διαδικασία της αξιολόγησης «φαρσοκωμωδία» και αποφασίζει να μη συμμετάσχει σε αυτή.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή