Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επαναστατική θεραπεία της ρήξης χιαστού με βλαστοκύτταρα

9/12/2014 11:23:07 πμ
Στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου περιλαμβάνονται η ταχύτερη κυτταρική αφομοίωση, η γρήγορη αναγέννηση του μοσχεύματος και η σταθερότητα του γόνατος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μεγάλη πρόοδο έχει σημειωθεί στην ιατρική τα τελευταία χρόνια χάρη στα βλαστοκύτταρα και οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς νέες πτυχές εκμετάλλευσής τους στην καλύτερη θεραπεία όλο και περισσότερων ασθενειών. Τελευταία δεδομένα μάς έρχονται από τους αθλίατρους, καθώς η χρήση βλαστοκυττάρων στις αθλητικές κακώσεις μειώνουν σημαντικά το χρόνο επιστροφής του αθλητή στην ενεργό δράση.

 

Συγκεκριμένα, εντυπωσιακά αποτελέσματα έδωσε μια δοκιμή βλαστοκυττάρων στη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, της πιο συχνής αθλητικής κάκωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο «International Cartilage Repair Society-StemCells and Scaffolds», το οποίο διεξήχθη στη Μπολόνια της Ιταλίας 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπό την αιγίδα της ICRS.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αθλητές επιστρέφουν στην ενεργό δράση μέσα σε μόλις 2 μήνες μετά το χειρουργείο! Η νέα μέθοδος χαρακτηρίστηκε ωςεπανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα εφαρμόζονται πάνω από 540 τεχνικές αποκατάστασης, οι οποίες όμως επιτρέπουν την επιστροφή στην ενεργό δράση 6-12 μήνες μετά, ανάλογα με το σπορ του αθλητή.

 

Η χρήση βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών βοηθά στην ταχύτερη κυτταρική αφομοίωση-νεοαγγειογένεση των μοσχευμάτων (χιαστού) και ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Η έκκριση κυτοκινών και νεο-αγγειογενετικών παραγόντων επιταχύνουν την κυτταρική ανάπτυξη και την εν γένει αναγέννηση του χιαστού συνδέσμου, ενώ συνεχίζουν την αναγεννητική τους δράση για πολλούς μήνες.

Στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου προσμετρούνται επίσης, η γρήγορη αναγέννηση του μοσχεύματος και η σταθερότητα του γόνατος, η μείωση του κινδύνου μόλυνσης και αποτυχίας, η αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας και ο πόνος και φυσικά το μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Η διαδικασία

Αξίζει να τονιστεί ότι η χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.

Η χρήση παροχέτευσης μετά το χειρουργείο απαγορεύεται και ειδικά πρωτόκολλα αιμόστασης απαιτούνται. Επίσης απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω αποθεραπεία του.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη μη ταυτόχρονη πληρωμής των φαρμακείων της Αττικής






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"