Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έως 15 Μαίου η νέα λίστα που θα περιέχει και τα καινοτόμα φάρμακα

15/4/2014 10:50:12 πμ
Χρειάστηκαν 3 χρόνια αναμονής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Προχωρά η ένταξη 276 καινοτόμων φαρμάκων στη λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται. Μέχρι τις 15 Μαΐου θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το υπουργείο Υγείας η νέα θετική λίστα φαρμάκων (αποζημιούμενα), στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα 276 καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία έχουν μεν λάβει τιμή από το Φεβρουάριο, οπότε και κυκλοφορούν στην αγορά, εντούτοις δεν καλύπτονται ακόμη από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάρτιση της θετικής λίστας, η οποία θα έπρεπε να έχει δημοσιευτεί ήδη από το Μάρτιο, αναμένεται με αγωνία από τις εταιρείες φαρμάκου, δεδομένου πως μετά την έγκριση της αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η διάθεσή τους στους ασθενείς. Επειδή πρόκειται για πρωτότυπα- καινοτόμα φάρμακα, πολλά από τα οποία αφορούν σπάνιες νόσους, η τιμή τους είναι κατά βάση υψηλή. Αυτό σημαίνει πως αν δεν αποζημιώνονται, η πώλησή τους παραμένει πρακτικά αδύνατη, παρά τις υψηλές επενδύσεις που έχουν γίνει από τις εταιρείες για την ανάπτυξή τους.

Οι φαρμακευτικές περίμεναν για περίπου τρία χρόνια να δοθεί από το υπουργείο Υγείας το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία των καινοτόμων φαρμάκων. Εξαιτίας της υψηλότερης τιμής τους σε σύγκριση με αυτά που ήδη κυκλοφορούν, η έγκριση της αποζημίωσής τους θεωρούταν ότι θα εκτόξευε τη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας, η συγκράτηση των δαπανών για το φάρμακο και η σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έκανε πλέον δυνατή την κυκλοφορία των νέων θεραπειών.

Οι εταιρείες φαρμάκου επαναλαμβάνουν πάντως η δαπάνη για φέτος δεν θα πρέπει να «πέσει» κάτω 2,3 δισ. ευρώ (από τα 1,91 που έχει οριστεί), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: www. capital.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί