Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΕΟΠΥΥ: Νέο παραπεμπτικό για τους ασφαλισμένους

3/9/2014 10:08:29 πμ
Κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και υποψίες για παράνομες υπερχρεώσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», θα αναγράφει το νέο παραπεμπτικό που θα χορηγείται στον ασθενή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν έπειτα από τη συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν. Οι ασθενείς τότε θα είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε εργαστήρια ή γιατρούς δημόσιας μονάδας Υγείας (νοσοκομείο ή ΠΕΔΥ) ή να πληρώνουν από την τσέπη του.

Με ανοικτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας επισημαίνει ότι εφεξής λίγες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα και για τις υπόλοιπες, θα εκδίδεται το εν λόγω παραπεμπτικό.

Το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει ότι λόγω της εξάντλησης των πόρων του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις του τρέχοντος έτους, το Ταμείο προέβη σε «κούρεμα» των δεδουλευμένων απαιτήσεων των συνεργαζόμενων γιατρών για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2014, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτες απαιτητές δαπάνες, οι οποίες αφορούν αγορά αναλώσιμων αντιδραστηρίων και συντήρηση μηχανημάτων για την αντίστοιχη περίοδο.

Το ποσό που θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ πλέον θα έχει ένα μικρό ανώτατο όριο (πλαφόν) ανά εργαστηριακή μονάδα ή κλινικοεργαστηριακό γιατρό το μήνα, το οποίο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της σημερινής ζήτησης υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Όσο για το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αυτό δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί τονίζουν ότι –με ευθύνη της πολιτείας– τίθενται σε ισχύ συνταγογραφικές οδηγίες και περιορισμοί στην ασφαλιστική κάλυψη των αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που έλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον Οργανισμό, αμφισβητούν τη νομιμότητα σχεδόν του 1/3 των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους το 2013. Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περεταίρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430 εκατ. ευρώ και η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και θα «κουρευτεί» μέσω clawback.

Ήδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλίνες να δώσουν εξηγήσεις και εκτιμάται ότι ακόμη κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κλινικές, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του χώρου της υγείας, τα οποία χαρακτήριζαν τα αποτελέσματα του πορίσματος εντυπωσιακά, αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν το 2013 οι ύποπτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη