Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένοχο βενζόλιο σε πολλά καλλυντικά φαρμακείου

8/3/2024 1:09:19 πμ
Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υψηλά επίπεδα βενζολίου, μιας καρκινογόνας ουσίας κλάσης Ι (όπως είναι ο αμίαντος, ο μόλυβδος κ.ά.) εντοπίστηκαν σε καλλυντικά προϊόντα για την ακμή.


Σύμφωνα με το Bloomberg, ο έλεγχος έγινε από ανεξάρτητο εργαστήριο των ΗΠΑ που κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία στον FDAκαι ζητά την ανάκληση των προϊόντων προκειμένου να ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα. Πρόκειται για προϊόντα μεγάλων brands είτε ευρείας διάθεσης είτε φαρμακείου, συνταγογραφούμενα και μη, που σε ορισμένες περιπτώσεις περιείχαν την ουσία έως και 12 φορές πάνω από την επιτρεπόμενη ποσότητα.


Μιλώντας στο περιοδικό Dermatology Times, ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale Christopher Bunick εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επιμολύνσεις από βενζόλιο σε διάφορα καλλυντικά, αλλά αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική:

«Δεν πρόκειται για μόλυνση, αλλά για το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου που βρίσκεται στη σύνθεση των προϊόντων και διασπάται σε βενζόλιο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που ελέγχθηκαν και περιέχουν υπεροξείδιο βενζολίου σχημάτισαν βενζόλιο. Η διαδικασία επιταχύνθηκε με την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, όπως αυτή που μπορεί να υπάρχει μέσα στο μπάνιο ή στο αυτοκίνητο. Ακόμα χειρότερα, βρέθηκε ότι η αέρια μορφή του βενζολίου διαπερνά τη συσκευασία, άρα υπάρχει κίνδυνος και από την εισπνοή».


Σημειώνεται ότι το υπεροξείδιο του βενζολίου περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής και μάλιστα κυρίως από νεαρά άτομα. «Είναι ξεκάθαρο ότι το καρκινογόνο βενζόλιο δεν έχει θέση σε καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, είτε είναι συνταγογραφούμενα είτε όχι. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτό αφορά και τα καλλυντικά με υπεροξείδιο του βενζολίου. Το βενζόλιο δεν είναι ασφαλές σε καμία περιεκτικότητα», αναφέρει με έμφαση ο καθηγητής που τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή εκτός από επικίνδυνη για την υγεία, θα φέρει και μεγάλες αλλαγές στην κλινική πρακτική.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της χρονιάς, ο FDA δημοσίευσε οδηγίες για την αφαίρεση καρβοµερών βενζολίου από φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και για τον περιορισμό των σχετικών μονογραφιών από την αμερικανική Φαρμακοποιία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Γράφει η Φωτεινή Λάμαρη, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους