Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΕΝΕ: Πρόταση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

20/2/2015 9:44:32 πμ
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για τα ογκολογικά φάρμακα και τα Φ.Υ.Κ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) καταθέτει πρόταση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και της υπερκατανάλωσης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων με τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης των εν λόγω πολυδύναμων σκευασμάτων σε κάθε Ογκολογικό και τριτοβάθμιο νοσηλευτήριο.


Με αφορμή τη συνάντηση που είχαν οι διοικητές των Ογκολογικών Νοσοκομείων και Διευθυντών Ιατρών Ογκολογικών Τμημάτων με τον υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο υγείας, η Ε.Ν.Ε. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:


"Η Ε.Ν.Ε. από τον Απρίλιο του 2014 έχει διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα και κατέθεσε υπόμνημα (αρ. πρωτ. 409/7-4-2014) στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος με τη συνακόλουθη πρόταση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων.


Στο αναφερθέν υπόμνημα, γίνεται αναλυτική αναφορά σε αυτή την αναγκαιότητα, καθώς επίσης προτείνεται και παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας με αναφορές στα διεθνώς ισχύοντα και με ταυτόχρονη βιβλιογραφική υποστήριξη.


Η Ε.Ν.Ε. χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ Κουρουμπλή και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργού για κάθε βοήθεια επί του θέματος."


Σημειώνεται δε ότι ο Π. Κουρουμπλής έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είναι αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να ρίξω τις τιμές στα πολύ ακριβά φάρμακα. Τα ογκολογικά φάρμακα είναι από εκείνα στα οποία οι τιμές έχουν φθάσει στα ύψη, αν και υπάρχει επίσης σπατάλη στον τομέα της διαχείρισής τους".

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Νέα συνάντηση Αδ. Γεωργιάδη με τη φαρμακοβιομηχανία






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή