Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ενθαρρυντικά στοιχεία για τον HIV στην Ελλάδα

6/7/2017 11:09:24 πμ
«Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε» λέει ο Γιάννης Μπασκόζος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενθαρρυντικά είναι μηνύματα σχετικά με τον περιορισμό των κρουσμάτων του Aids στην Ελλάδα, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς εδώ και πέντε χρόνια ο αριθμός των νέων διαγνώσεων συνεχώς μειώνεται: Το 2016 διαγνώστηκαν 616 νέα περιστατικά, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 254 νέες διαγνώσεις.


Είναι γνωστό ότι χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης η νόσος μπορεί να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο, αλλά η επιδημική έκρηξη στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών στην Ελλάδα τα έτη 2010-2012 έδειξε ότι η συνεργασία όλων των φορέων (κρατικών, επιστημονικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων), προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, έδωσε θετικά αποτελέσματα.


«Τα στοιχεία αυτά σαφώς δεν μας εφησυχάζουν» τόνισε ωστόσο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, σε παρέμβασή του σε συνάντηση εργασίας για τον HIV, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Θετική Φωνή». «Οι προκλήσεις παραμένουν εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι:

  • η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους για τη μέτρηση του ιικού φορτίου (σημαντικά βήματα έγιναν με την υλοποίηση διεθνούς διαγωνισμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προμήθεια αντιδραστηρίων)
  • η αξιοποίηση της θεραπείας ως πρόληψης βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών και πλέον και των ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών
  • η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, με τη συμβολή πρωτοβουλιών όπως τα Checkpoint και της «εργαλειοθήκης» πρόληψης όπως η PrEP, που διατίθεται στη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Σκωτία και πιο πρόσφατα στη Πορτογαλία.
Παράλληλα ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας επιμένει στη δέσμευσή του για τη δωρεάν πρόσβαση για όλους τους ασθενείς στα αντιικά φάρμακα που έχουν ανάγκη.


Κατέληξε, τέλος, ότι «απομένει να συναποφασίσουμε πως θα θεσμοθετηθεί με στόχους ο οδικός χάρτης και συγκεκριμένα παραδοτέα στο πλαίσιο του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Σύντομα άλλωστε ολοκληρώνουμε το στρατηγικό σχέδιο για την ηπατίτιδα και δρομολογούμε τη δημιουργία συντακτικής ομάδας που θα επεξεργαστεί το σχέδιο για τον HIV». Κάλεσε δε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συμμετέχουν σε αυτή την «εθνική» -όπως τη χαρακτήρισε- προσπάθεια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο