Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπίδες για οριστική θεραπεία του AIDS

20/3/2017 10:38:36 πμ
Βρέθηκε ο τρόπος να εντοπιστούν τα κύτταρα που διατηρούν τον ιό σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σπουδαία ανακάλυψη Γάλλων επιστημόνων, ανάμεσά τους και η Ελληνίδα δρ Χριστίνα Ψωμά, κλινική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ και του Τμήματος Λοιμωδών και Τροπικών Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα τις προσπάθειες οριστικής θεραπείας του AIDS/HIV!


Αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από τα Ινστιτούτα Παστέρ και INSERM, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ εντόπισαν μία πρωτεΐνη, τη CD32a, η οποία βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια των αφανών (μέχρι σήμερα) μολυσμένων από HIV κυττάρων του ανοσοποιητικού (Τ-ανοσοκυττάρων).

Έτσι δίνεται πλέον η δυνατότητα στους επιστήμονες να διακρίνουν τα υγιή από τα μολυσμένα Τ-ανοσοκύτταρα που είναι αφανή και διατηρούν τον ιό σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον οργανισμό, να τα καταστρέψουν και τελικά να πετύχουν μια πιο στοχευμένη και ενδεχομένως οριστική θεραπεία της νόσου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεραπείες μέχρι σήμερα στοχεύουν στα κύτταρα του ασθενούς που παράγουν τον ιό, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του, αλλά δεν είχε βρεθεί ο τρόπος να απομονωθούν τα μολυσμένα κύτταρα και έτσι να απομακρυνθεί ο ιός από το σώμα, γιΆ αυτό και οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες τους εφ΄όρου ζωής.


 

Ο επικεφαλής της ομάδας και ιολόγος Μονσέφ Μπενκιράν δήλωσε ότι: «Από το 1996 το όνειρό μας είναι να καταστρέψουμε αυτά τα κύτταρα όπου κρύβεται ο ιός, αλλά δεν είχαμε τρόπο να το κάνουμε, επειδή δεν μπορούσαμε να τον αναγνωρίσουμε»,


 

Η επιστημονική κοινότητα τώρα οφείλει να επιβεβαιώσει τα εν λόγω ευρήματα και την αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής εντοπισμού των μολυσμένων Τ-ανοσοκυττάρων με μεγαλύτερες μελέτες σε περισσότερους ασθενείς.

 


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους