Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έλληνες - Μνημόνια 1-0

23/7/2015 10:43:56 πμ
Είμαστε γερά σκαριά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τελικά είμαστε πιο δυνατοί από την οικονομική κρίση...





Οι Έλληνες φαίνεται πως ανέτρεψαν τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα οποία εδώ και δεκάδες χρόνια θέλουν να μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής όταν ξεσπούν αλλά και κατά την διάρκεια των οικονομικών κρίσεων.

Μπορεί οι μισθοί να μειώνονται, οι ανεργία να αυξάνεται, τα νοσοκομεία να καταρρέουν και οι προνοιακές δομές να συρρικνώνονται όμως τελικά καταφέραμε όχι να χάσουμε αλλά να κερδίσουμε χρόνια ζωής.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συγκεκριμένα από το 2009 έως το 2013, οι Ελληνίδες κατόρθωσαν να αυξήσουν τον αναμενόμενο κατά τη γέννηση χρόνο ζωής κατά περισσότερους από οκτώ μήνες και οι άνδρες κατά σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 2013 το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελληνίδων είχε φτάσει τα 84 έτη και των Ελλήνων τα 78,7. Το 2009, οι Ελληνίδες ζούσαν κατά μέσο όρο 83,3 έτη και οι άνδρες 77,5.

Η Ελλάδα εμφανίζει (οριακά) καλύτερους δείκτες στο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με την Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται, επίσης, σε πρόγραμμα "διάσωσης”. Εκεί οι γυναίκες ζουν 84 έτη (82,8 το 2009) και οι άνδρες 77,6 έτη (76,5 το 2009).

Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι σημαντική, σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, στις οποίες καταγράφεται σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ δεν γίνεται βεβαίως αναφορά για τα πιθανά αίτια της ανθεκτικότητας των Ελλήνων, ωστόσο υποψιάζεται κανείς ότι εκτός από το ισχυρό DNA, παράγοντες όπως οι δυνατοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί αλλά και τα δωρεάν κοινωνικά προγράμματα έχουν συντελέσει θετικά προς την μακροζωία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έρευνα από το «'Αλμα Ζωής» και το LabHTA
Ποια είναι τα ζητήματα υγείας που τίθενται σε προτεραιότητα






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"