Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δωρεά γεννετικού υλικού: Πρέπει τα μωρά να γνωρίζουν τους βιολογικούς τους γονείς;

9/12/2014 11:56:31 πμ
Πολλά τα ερωτήματα που γεννούν οι νέες μέθοδοι γονιμότητας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σήμερα, 80 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης, ενώ μόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, ετησίως, 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο 40%, δε, των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται η γυναίκα, στο 40% ευθύνεται ο άνδρας, ενώ σε ένα 20% των περιστατικών το πρόβλημα ξεκινάει και από τους δύο υποψήφιους γονείς.


Καθώς ο αριθμός των ζευγαριών που είναι υπογόνιμα ολοένα και μεγαλώνει, τα θέματα αυτά κάθε άλλο παρά άγονη, φιλοσοφική συζήτηση αποτελούν.

Ερωτήματα όπως έχει δικαίωμα ένα παιδί που γεννήθηκε με δωρεά σπέρματος ή ωαρίου να γνωρίσει από πού κατάγεται το γενετικό υλικό του; Ως πού εκτείνονται τα όρια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της ευγονικής; Ποιός ο ρόλος και τα όρια που θέτει σήμερα στην Ελλάδα η βιοηθική απέναντι στις τεχνικές εφαρμογές; Είναι έννομη η θεραπευτική κλωνοποίηση;


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα τα οποία θα αναπτύξουν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της 3ης Επιστημονικής Εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος, και η οποία έχει θέμα : "Ιπποκράτειο Πνεύμα- Βιοηθικές Προσεγγίσεις στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή".

Οι προκλήσεις της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός των άριστα καταρτισμένων γιατρών, η φθηνή παροχή υπηρεσιών, αλλά και η ευέλικτη νομοθεσία, έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο να αποτελεί πόλο έλξης για την πραγματοποίηση εξωσωματικών σε ζευγάρια από όλο τον κόσμο.


"Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έρχονται ζευγάρια από 34 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητάς τους. Μάλιστα, μόνο από τη Ρουμανία - με την οποία η Ελλάδα έχει και ειδικό σύμφωνο συνεργασίας- κάθε μήνα έχουμε 50 ζευγάρια" ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στην αναπαραγωγή και γενικός γραμματέας της ΕΕΑΙ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη η βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου να υπάρξουν σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό.


Στην Ελλάδα όπως εξήγησε η Αντιπρύτανης, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, κα Ισμήνη Κριάρη, η νομοθεσία δέχεται την ανωνυμία του δότη. Ωστόσο, εξήγησε η ίδια, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στροφή της θεωρίας και της νοοτροπίας, η οποία ωθεί προς την άποψη ότι η εξακρίβωση των λεπτομερειών της ταυτότητάς μας αποτελεί δικαίωμα του κάθε ατόμου, διότι έχει καθοριστικές διαπλαστικές συνέπειες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.


ΠΗΓΗ: http://stogiatro.gr

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"