Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Διατροφή: Πώς θα γίνουμε πιο έξυπνοι την περίοδο των εξετάσεων

25/1/2017 11:12:31 πμ
Αν προσέξουμε τι τρώμε, διαχειριζόμαστε καλύτερα το πολύ διάβασμα και το άγχος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η περίοδος των εξετάσεων για τους περισσότερους φοιτητές σημαίνει πολύ διάβασμα, συχνά ξενύχτι και αρκετό άγχος. Οι ανάγκες για πνευματική διαύγεια, καλή μνήμη και σωματικό σθένος είναι αυξημένες και ένας τρόπος να έχουμε καλά αποτελέσματα είναι να προσέξουμε και το φαγητό μας! Η σωστή επιλογή των τροφών και ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις επιδόσεις!

Πλούσιο πρωινό για να είμαστε ευφυέστεροι!

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για γεμίσουμε ενέργεια και γι? αυτό χρειαζόμαστε πρωτεΐνες: γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), βραστό αυγό (όχι κάθε μέρα). Σημαντικά επίσης είναι και οι φυτικές ίνες από τα αμυλούχα (ολικής αλέσεως κατά προτίμηση), όπως είναι τα δημητριακά και το μαύρο ψωμί αλλά και οι πολύτιμες βιταμίνες και τα σάκχαρα που παίρνουμε από τα φρούτα ή από ένα ποτήρι φυσικό χυμό!

Μεσημεριανό & βραδινό για θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Ας αποφύγουμε τα έτοιμα φαγητά και τα ανθυγιεινά σνακ (πίτσες, σουβλάκια, πατατάκια) με μαγειρεμένα φαγητά με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι ή λαδερά συνοδευόμενα από σαλάτες και λαχανικά, για να «φορτώσουμε» τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και λιγότερα κορεσμένα λίπη.

Ενδιάμεσα γεύματα

Ανάμεσα στα γεύματα, ας τσιμπήσουμε ξηρούς καρπούς ή ψωμί με μέλι για ενέργεια και ενίσχυση του οργανισμού! Φρούτα και γαλακτοκομικά επίσης είναι έτοιμα και υγιεινά για ένα γρήγορο σνακ κατά τη διάρκεια του εντατικού διαβάσματος!

Σίδηρος & βιταμίνες Β

Τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο σίδηρο και βιταμίνες συμπλέγματος Β για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα εκμάθησης, η συγκέντρωση και φυσικά η μνήμη. Καλές πηγές σιδήρου είναι: συκώτι, αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, όσπρια και σπανάκι.

Καλές πηγές βιταμινών Β: δημητριακά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ωμέγα 3 λιπαρά

Ένα λιπαρό ψάρι 2 φορές την εβδομάδα προσφέρει τα πολύτιμα Ω3 για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, ενίσχυση της ικανότητας αντίληψης και της μνήμης.

Μπαχαρικά

Μη φοβάστε τα μπαχαρικά! Δίνουν γεύση αλλά και αντιοξειδωτικά!

Ρύθμιση του άγχους & τόνωση

Η σοκολάτα (κατά προτίμηση μαύρη) μας τονώνει και κυρίως ανακουφίζει από το άγχος, γιατί με την κατανάλωσή της εκκρίνεται η φυσική ηρεμιστική ουσία, η σεροτονίνη. Τα συχνά διαλλείματα από το διάβασμα και οι περίπατοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

 

Καλή επιτυχία!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ανακοινώσεις στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας»






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους