Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δεν μπορεί να επιβιώσει ο ΕΟΠΥΥ

12/5/2015 3:47:19 μμ
Οφείλει και του οφείλουν τεράστια ποσά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Δεν είναι βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκο, ο οποίος μαζί με άλλους γιατρούς του ΠΙΣ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.




Ενώπιων όλων των παραγόντων εκφράστηκε η αγωνία και αντίθεσή των γιατρών για τον ελλιπή προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία εκτέλεσής του, μέσα από την ελλιπή χρηματοδότηση (0,28% του AEΠ δηλαδή 526 εκατομμύρια, ενώ άρχισε από 0,6% του ΑΕΠ) και τις υπερεκτιμημένες ασφαλιστικές εισφορές ασθένειας οι οποίες λόγω της ύφεσης και ανεργίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εισπραχθούν.

Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά για την παράνομη παρακράτηση της απευθείας μεταφοράς των εισφορών ασθένειας από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ οι οποίες παρακρατούνται προφανώς για πληρωμή άλλων υποχρεώσεων, την παράνομη - από το ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ - παρακράτηση ποσοστού 4,5% επί των πόρων του ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση για δαπάνες διαχείρισης – διοίκησης που παρέχει στον ΕΟΠΥΥ και στο ΤΕΑΥΕΟ για τα έτη 2012-2014, (η κράτηση υπέρ ΤΕΑΥΕΟ 0,5% σταμάτησε το 2015). Δεν υπάρχει για την αποζημίωση αυτή Νομοθετική ρύθμιση.

Όλα αυτά μαζί με τα 2,2 δις. απλήρωτες οφειλές που υπάρχουν σήμερα, θα σημάνουν μεγάλες επιπτώσεις στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους.

Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας, βαρύνει αποκλειστικά την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης και η καθυστέρηση στην εφαρμογή Υπουργικών αποφάσεων του παρελθόντος και οι μεταθέσεις στην Πολιτική Ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείο Υγείας, δεν την απαλλάσσουν των ευθυνών.

Οι υποχρεώσεις εκάστου και οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων οριοθετούνται νομικά και κανονιστικά, επισημαίνουν οι γιατροί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή