Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Δεκάδες σκευάσματα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων

28/5/2012
Μεγάλες οι ελλείψεις σε πολλά ογκολογικά φάρμακα, όπως και σε αυτά που χορηγούνται για νευρολογικές και σπάνιες παθήσεις, με αποτέλεσμα οι χρονίως πάσχοντες να κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από το Βήμα (27/5/2012):

Απελπισία, απόγνωση, αγωνία... Οι χρονίως πάσχοντες βιώνουν την οικονομική ύφεση πολύ πιο έντονα τον τελευταίο καιρό και με περισσότερο στρες από τους υπόλοιπους Έλληνες. Στην εργασιακή ανασφάλεια προστίθεται και το καθημερινό πια άγχος τους για την εξασφάλιση των φαρμάκων τους. Των ακριβών σκευασμάτων που τους κρατούν στη ζωή.


Τον τελευταίο μήνα γυρνούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από φαρμακείο σε φαρμακείο. Και με την αγωνία να βρουν τα φάρμακά τους δεν ζουν μόνο οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξαιτίας της απόφασης των φαρμακοποιών να τους κόψουν την πίστωση, αλλά το σύνολο των χρονίως πασχόντων. Λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται ειδικά σε πολλά ογκολογικά φάρμακα και σε αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών ή σπανίων παθήσεων.


«Δεν το έχουμε...»


Η περίπτωση της 33χρονης Κωνσταντίας Κριαρά είναι χαρακτηριστική. Πάσχει από συγγενή μεσοκοιλιακή επικοινωνία (καρδιολογικό πρόβλημα) με πνευμονική υπέρταση. Λαμβάνει καθημερινά έξι δισκία συγκεκριμένου σκευάσματος, το οποίο διατίθεται μόνο από φαρμακείο νοσοκομείου. Το ένα από τα φάρμακα που παίρνει κοστίζει 1.000 ευρώ τον μήνα (λαμβάνει δύο κουτιά), ενώ το συνολικό κόστος της θεραπείας που ακολουθεί υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ τον μήνα. Το τελευταίο διάστημα έμεινε επί μία εβδομάδα χωρίς θεραπεία.


«Στο ένα νοσοκομείο μού έλεγαν "δεν το έχουμε", στο άλλο το ίδιο. Στο φαρμακείο του Λαϊκού με παρέπεμψαν στο νοσοκομείο όπου είναι ο θεράπων ιατρός μου, στο "Γ. Γεννηματάς" μού έλεγαν ότι πρέπει να πάω στο νοσοκομείο που είναι κοντά στο σπίτι μου. Με είχαν κάνει "μπαλάκι" και τι διαπίστωσα; Ότι κανείς απ' όλους αυτούς δεν ενδιαφερόταν για μένα, για την υγεία μου. Από το φαρμακείο ενός νοσοκομείου μού έγραψαν την τελευταία φορά "Στερείται" και έψαχνα να βρω το φάρμακό μου, το οποίο δεν έχει υποκατάστατο, μέσω ιδιωτικού φαρμακείου. Ουσιαστικά έψαχνα ιδιωτικό φαρμακείο να εκτελέσει τη συνταγή του γιατρού». Πληρώνοντας, φυσικά, από την τσέπη της...


Η αγωνία φαίνεται να μην έχει τέλος. «Το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα θα ζω με αυτό το άγχος και είναι άδικο, διότι όλοι εμείς οι χρονίως πάσχοντες έχουμε νοσηλευθεί άπειρες φορές στα νοσοκομεία ώσπου να βρούμε τη θεραπεία που θα σώσει τη ζωή μας. Και τώρα; Δεν θα τη βρίσκουμε πια;» αναρωτιέται η κυρία Κριαρά, προσθέτοντας ότι, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την περίμεναν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. «Τη Δευτέρα πριν από την Πρωτομαγιά είχα πάει στο φαρμακείο του "Γ. Γεννηματάς" και με έδιωξαν. Επέμεναν ότι δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν διότι, όπως μου είπαν, κάθε Δευτέρα το φαρμακείο είναι κλειστό. Αρνήθηκαν ακόμη και να το σημειώσουν για να το παραγγείλουν αν δεν το είχαν και μου είπαν να ξαναπάω από Τετάρτη, από τις 9 ως τις 11 το πρωί, που είναι ανοιχτά»!


Ανάλογη αντιμετώπιση από τους υπαλλήλους του παραπάνω φαρμακείου έχουν και άλλοι χρονίως πάσχοντες, όπως αυτοί που ακολουθούν θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Εκκλήσεις ασθενών


Από τις 23 Μαΐου, οπότε άρχισε να λειτουργεί Γραφείο Υποστήριξης Πολιτών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι αρμόδιοι του συλλόγου δέχονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς (ή τους συγγενείς τους) οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, λεμφώματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.


Την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κ. Λουράντος απέστειλε έγγραφο στις φαρμακευτικές εταιρείες ζητώντας πληροφορίες για φάρμακα που λείπουν από τα νοσοκομεία. «Μας απάντησαν ότι πολλά δεν παραγγέλνουν φάρμακα είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν είτε γιατί δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους» αναφέρει ο κ. Λουράντος. Επικοινώνησε και με φαρμακοποιούς νοσοκομείων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας αρνούνται να παραδώσουν φάρμακα σε νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν μπορούν να πληρώσουν. «Η εταιρεία αυτή αρνήθηκε προσφάτως να δώσει φάρμακα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας διότι το ταμείο του έχει στερέψει. Μου είπαν ότι η παραγγελία που παραδόθηκε στις 18 Μαΐου ήταν και η τελευταία» σημειώνει ο κ. Λουράντος.


Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 210 5220.954, 210 5220.955, 210 5223.914 και 210 5228.051.

Από το Έθνος (26/5/2012):

 

Τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων αλλά και παιχνίδια κερδοσκοπίας που ευνοούνται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, παίζονται ξανά τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των ασθενών, με αποτέλεσμα να απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν περισσότερα από 160 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.


Μάλιστα, οι διακινητές 40 εξ αυτών των σκευασμάτων (φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμοί κλπ.) φαίνεται ότι προτιμούν να τα εξάγουν, αφού πετυχαίνουν πολλαπλάσια κέρδη λόγω της χαμηλής τιμολόγησής τους στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να τηρούν την υποχρέωση που έχουν από τον νόμο, πρωτίστως να φροντίζουν την επάρκεια των αναγκαίων ποσοτήτων της εγχώριας αγοράς.


Την ίδια στιγμή, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων λείπουν κυρίως ογκολογικά φάρμακα, «για τα οποία οι εταιρείες έχουν σταματήσει την πίστωση και απαιτούν πρώτα εξόφληση των παλιών οφειλών, αλλά και την αγορά πλέον τοις μετρητοίς», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ρένα Τσικαλάκη. Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, τις τελευταίες μέρες το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται βροχή καταγγελιών. «Πρόκειται για οικογένειες κυρίως ογκολογικών ασθενών, που αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο το απαραίτητο φάρμακο και δεν το βρίσκουν. Ήδη με ενέργειές μας, φροντίζουμε ώστε οπουδήποτε στην Ελλάδα υπάρχει το φάρμακο, να μπορούν να το προμηθευτούν».


Στη μακροσκελή «λίστα» με τα φάρμακα που λείπουν βρίσκονται μεταξύ άλλων: Avastin (για τον καρκίνο του πνεύμονα), Herceptin (καρκίνος του μαστού), Xeloda (κολοστομίες εντέρου), Lucentis (ωχρά κηλίδα), Lyrica (πολυνευροπάθεια), Mabthera (λέμφωμα του Χότζκιν), Apidra (ινσουλίνη), Aricept (ψυχοφάρμακο), Cellcept (για μεταμοσχευμένους), Clexane (αντιθρομβωτικό), Cymbalta (ψυχοφάρμακο), Engerix (εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας), Exelon (ψυχοφάρμακο), Lamictal, Trileptal και Keppra (αντιεπιληπτικά), Madopar (νόσος του Πάρκινσον), Novomix (ινσουλίνη), Poylmicort και Symbicort (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) κ.ά.


Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος διαχώρισαν τη θέση τους, ήδη από τις πρώτες μέρες που παρατηρήθηκε το φαινόμενο, καλώντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει τις εταιρείες που επανεξάγουν φάρμακα.


«Μέτρα άμυνας»


Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες αποφεύγουν να εκτελούν στο ακέραιο τις παραγγελίες των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, επειδή οι τελευταίοι συχνά παραγγέλνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε τα υπόλοιπα να τα προωθούν μέσω των «παράλληλων εξαγωγών», ανταγωνιζόμενες ακόμη και τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν. Σε ελέγχους του, ο ΕΟΦ εντόπισε ότι περίπου 20 από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σχετίζονται με τα «μέτρα άμυνας» των φαρμακευτικών εταιρειών.


Απαγόρευση εξαγωγών και πρόστιμα από τον ΕΟΦ


Αυστηρή προειδοποίηση έχει ήδη απευθύνει ο ΕΟΦ σε περίπου 30 εμπλεκόμενους στη διακίνηση του φαρμάκου (φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς, εταιρείες κ.λπ.), να αποκατασταθεί άμεσα η επάρκεια των αναγκαίων ποσοτήτων στην αγορά. Συγχρόνως, αναμένονται και οι πρώτες αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, που θα συνοδεύονται και από αυστηρά πρόστιμα, για όσες εταιρείες διαπιστώνεται ότι έχουν παραβεί τη σχετική νομοθεσία. Οι ελεγκτές του ΕΟΦ έχουν ξεχωρίσει περίπου 40 φάρμακα, που ενώ λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, την ίδια ώρα οι εταιρείες που τα διακινούν σημειώνουν αυξημένες εξαγωγές! «Εξετάζουμε, κατά προτεραιότητα αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γιάννης Τούντας, «ενώ ήδη εντοπίζουμε και άλλες κραυγαλέες παρανομίες, μεταξύ των 163 φαρμάκων ευρείας χρήσης».


Έως 600% πάνω η τιμή


Τα φτηνότερα από τα φάρμακα πιάνουν στις αγορές Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας αυξημένη τιμή έως και 600%, ενώ τα μέσης τιμής και τα ακριβά σκευάσματα από 20% έως και 40%. Στα δε πολύ ακριβά φάρμακα (ογκολογικά κ.λπ.) το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο ακόμα κι αν αφορά μικρό ποσοστό επί της ελληνικής τιμής. Όποτε επιβάλλονται κυρώσεις για παράλληλες εξαγωγές, η χώρα μας γίνεται στόχος επικρίσεων, επειδή οι εξαγωγές φαρμάκων επιτρέπονται σε χώρες της ΕΕ. Υπάρχει όμως ποινικό αδίκημα όταν δεν φροντίζουν οι διακινητές των φαρμάκων να υπάρχουν αποθέματα τριμήνου στην ελληνική αγορά και να εξάγονται μόνο τα πλεονάσματα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)