Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Δεκάδες οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων

9/3/2015 1:17:01 μμ
Παντελής η έλλειψη ψυχοφαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων έρχεται καθημερινά ο φαρμακευτικός κόσμος της Αχαίας. Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με ορισμένα ψυχοφάρμακα, η έλλειψη είναι παντελής.




Όπως περιγράφει μιλώντας στην εφημερίδα "Πελοπόννησος της Κυριακής" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, οι συνάδελφοί του καθημερινά βρίσκονται στην αναζήτηση φαρμάκων για να καλύψουν τους ασθενείς τους.


«Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Κάθε μέρα βρισκόμαστε με το τηλέφωνο στο χέρι να ψάχνουμε ποιος συνάδελφος μπορεί να έχει το σκεύασμα που μας λείπει. Και καλά να το βρούμε σε κάποιον. Εάν δεν το βρούμε τι θα κάνουμε με τον ασθενή που περιμένει;»


 

Οι βασικές αιτίες των ελλείψεων, όπως έχει γράψει και στο παρελθόν η «ΠτΚ» αποδίδονται, στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στη μειωμένη τροφοδότηση της αγοράς με σκευάσματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική της χώρας μας.

 

«Στα ελληνικά φάρμακα έχουμε επάρκεια. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα φάρμακα των ξένων εταιρειών. Οι τελευταίες θεωρούν πλέον ασύμφορη την ελληνική αγορά γι' αυτό κι επιλέγουν να τα διοχετεύουν σε άλλες χώρες όπου το τιμολόγιο είναι πολύ υψηλότερο» αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι ελλείψεις αφορούν σκευάσματα ευρείας χρήσης και χαμηλού κόστους. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ελλείψεις αυτές αγγίζουν χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να προμηθευτούν ένα απλό ανακουφιστικό χάπι στομάχου κ.α.


 

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να παίζουν το παιχνίδι του εκβιασμού που θέλουν για να πετύχουν ότι τιμές θέλουν. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι την πληρώνουν οι πολίτες και οι ασθενείς που δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους. Αυτή τη στιγμή, εάν δεν ληφθούν μέτρα η κατάσταση θα διογκωθεί περαιτέρω. Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί οριστικά » υπογραμμίζει ο κ. Σοφιανόπουλος.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"