Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μπορούν να αποφύγουν τα εγκεφαλικά

2/12/2014 12:18:29 μμ
Νέα μελέτη για την φαρμακευτική ουσία dabigatran
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation η ανάλυση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που πραγματοποιήθηκε σε 134.000 ασθενείς του προγράμματος ασφάλισης Medicare με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), οι οποίοι έλαβαν θεραπεία είτε με το dabigatran (ετεξιλική δαβιγατράνη) είτε με βαρφαρίνη στο πλαίσιο της καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Οι συγγραφείς του FDA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δαβιγατράνη συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων και ενδοκρανιακής αιμορραγίας, σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μείζονος γαστρεντερικής αιμορραγίας και σημαντικό όφελος επιβίωσης σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη, σε ηλικιωμένους ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. Η μελέτη του FDA επιβεβαιώνει τα ευρήματα της μελέτης RE-LY, με συμμετοχή 18.000 ασθενών, που οδήγησε στην έγκριση, σε παγκόσμια κλίμακα, του dabigatran για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στην κολπική μαρμαρυγή.

Η ανάλυση «FDA Medicare» βασίζεται σε δεδομένα από ηλικιωμένους ασθενείς ενταγμένους στο πρόγραμμα ασφάλισης Medicare.1 Στη μελέτη του FDA συμμετείχαν ασθενείς που ξεκίνησαν αγωγή με δαβιγατράνη ή βαρφαρίνη για τη μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή μεταξύ Οκτωβρίου του 2010 και Δεκεμβρίου του 2012 και ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τα λεπτομερή αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν τα εξής:

  • Λιγότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια οφειλόμενα σε θρόμβους με το dabigatran (μειωμένα κατά 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη)
  • Λιγότερες ενδοκρανιακές αιμορραγίες με το Dabigatran (μειωμένες κατά 66 τοις εκατό σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη)
  • Όφελος επιβίωσης με το dabigatran (βελτίωση κατά 14 τοις εκατό σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη)
  • Καμία διαφορά ως προς τη μείζονα αιμορραγία μεταξύ του dabigatran και της βαρφαρίνης
  • Καμία διαφορά ως προς το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μεταξύ του dabigatran και της βαρφαρίνης
  • Περισσότερες γαστρεντερικές αιμορραγίες με το dabigatran (αυξημένες κατά 28 τοις εκατό σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη)

Ο Αμερικανικός FDA είχε ήδη δημοσιοποιήσει μέρος της ανάλυσης σε Επικοινωνία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων, την οποία ανάρτησε στον ιστότοπό του τον Μάιο του 2014, όπου αναφερόταν ρητά ότι «Το dabigatran προσφέρει αξιόλογο όφελος υγείας όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες».

«Τα αποτελέσματα από την ανάλυση της αμερικανικής μελέτης "FDA Medicare” επιβεβαιώνουν με σαφήνεια ότι το θετικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που είχε παρατηρηθεί στην κλινική μελέτη RE-LY® επιτεύχθηκε επίσης στην καθημερινή κλινική πρακτική, υπό πραγματικές συνθήκες» σχολίασε ο Καθηγητής Jörg Kreuzer, Vice President Medicine στον θεραπευτικό τομέα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της Boehringer Ingelheim. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που είναι η μεγαλύτερη, και μάλιστα με διαφορά, στο είδος της, εδραιώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης RE-LY® καθώς και την αξία που παρέχει το dabigatran σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month