Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποσύρεται φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

5/3/2018 1:41:55 μμ
Παράλληλα, ο EMA προχωρά σε επείγουσα επανεξέταση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μία επείγουσα επανεξέταση του φαρμάκου Zinbryta για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (daclizumab), μετά από 7 περιστατικά σοβαρών φλεγμονωδών εγκεφαλικών διαταραχών στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλίτιδας και της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και μίας περίπτωσης στην Ισπανία.


Παράλληλα με την έναρξη της επανεξέτασης, η εταιρεία που διαθέτει στην αγορά το φάρμακο, Biogen Idec Ltd, ενημέρωσε τον EMA για την πρόθεσή της να αποσύρει εθελοντικά τις άδειες κυκλοφορίας του φαρμάκου, αλλά και να σταματήσει τις εν εξελίξει κλινικές μελέτες.


Θυμίζουμε ότι το ίδιο φάρμακο βρισκόταν υπό επανεξέταση από τον ΕΜΑ, λόγω ηπατικών βλαβών που είχαν παρατηρηθεί σε λήπτες του φαρμάκου (δείτε εδώ περισσότερα).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, οι γιατροί δεν πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο σε νέους ασθενείς, ενώ οφείλουν να επανεξετάσουν τους ασθενείς που ήδη το λαμβάνουν και να αρχίσουν εναλλακτική θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματούν τα φάρμακά τους, χωρίς να συζητούν με το γιατρό τους και να τον συμβουλεύονται, αν έχουν απορίες και αμφιβολίες.

Περισσότερα για το φάρμακο

Το Zinbryta είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία υποτροπιαζουσών μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μετά από επανεξέταση των επιδράσεων του φαρμάκου στο ήπαρ το 2017, η χρήση του φαρμάκου περιορίστηκε σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο άλλες τροποποιητικές της νόσου θεραπείες και δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλες θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με Zinbryta παγκοσμίως.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους