Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Απελευθερώνονται πλήρως οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 01/01/2016

11/6/2015 11:02:42 πμ
Η αγορά και ο ανταγωνισμός θα διαμορφώσουν τις τιμές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Πλήρης απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016, ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησής τους και τη διάθεσή τους αποκλειστικά από φαρμακεία ή και από σούπερ μάρκετ. 

Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της  εφημερίδας  ΗΜΕΡΗΣΙΑ, για 1.310 σκευάσματα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- υπάρχει «πλαφόν» ανώτατης τιμής μέχρι τέλος του χρόνου. Μετά οι τιμές θα διαμορφωθούν από την αγορά και σύμφωνα με τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, «θολό» παραμένει το τοπίο για το θέμα της διάθεσης των ΜYΣΥΦΑ μετά την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς για πώλησή τους και από τα σούπερ μάρκετ. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέλαβε τη θέση του για αποκλειστική διάθεσή τους από τα φαρμακεία, ενώ στην περίπτωση που «περάσει» η πρόταση, ο υπουργός θα λάβει περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη προβλέπει την απελευθέρωση στις τιμές των ΜYΣΥΦΑ σε έξι μήνες. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η απελευθέρωση στις τιμές τους είναι ανεξάρτητη από την απόφαση για τα «κανάλια» διανομής των σκευασμάτων αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση της διάθεσής των ΜΥΣΥΦΑ και παραμένουν αποκλειστικά στα φαρμακεία, οι τιμές τους θα εκτοξευθούν, όπως υπογραμμίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο οι τιμές πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τους, σημείωσε, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. «Η απορρύθμιση δεν λειτούργησε μέσω του ανταγωνισμού, όπως αναμενόταν.

Απεναντίας και λόγω της εμφάνισης ολιγοπωλιακών φαινομένων που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, υπήρξε αύξηση της λιανικής τιμής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα θέμα των ΜΥΣΥΦΑ που προέκυψε και πάλι μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς, αποτελεί ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης των φαρμακοποιών με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Λουράντος, η χθεσινή 24ωρη απεργία «είναι το προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση, αλλά και τους υποστηρικτές της θεωρίας της άκριτης κατανάλωσης και του κέρδους σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή