Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ανοίγει ο διάλογος υπ. Υγείας - φαρμακοβιομηχανίας για το ύψος του clawback

15/2/2024 1:38:52 πμ
Ο Α. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ότι είναι υπερβολικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάλεσμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες σε έναν καλόπιστο διάλογο για να συνδιαμορφωθεί εκ νέου το clawback απηύθυνε κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. Όπως είπε «το clawback είναι ένα φάρμακο που στη σωστή δόση έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά τώρα το έχουμε σε υπερβολική δόση». Πρόσθεσε πως αποτελεί κλειδί για τη φαρμακευτική πολιτική η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων πάνω από το 40%, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από 30%. 


«Έχω πρόθεση να πάρουμε μια σειρά ισορροπημένων μέτρων που θα δείξουν ότι το Κράτος ούτε κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΣΦΕΕ, ούτε θέλει να ευνοήσει τον έναν έναντι του άλλου. Αυτό που θέλει είναι να συνδυάσει τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης του φαρμάκου που αντέχει η ελληνική οικονομία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλό και ποιοτικό φάρμακο κάθε μέρα αλλά και καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να σώσουν τη ζωή του ασθενή όταν κανένα άλλο από τα προηγούμενα φάρμακα δεν λειτουργεί», σημείωσε.


Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ομιλία του σημείωσε πως «η ανάγκη για ουσιαστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό στο βΆ εξάμηνο του 2024 να δούμε τι λειτούργησε και τι όχι και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης των μέτρων, πάντα σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο». Ο ομιλητής επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια είναι πολύ μεγάλο. 

Συγκεκριμένα:

  • Το 2012 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ήταν €4,3 δισ. και η συμμετοχή της πολιτείας €3,6 δισ.
  • Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €7,1 δισ., ενώ η συμμετοχή της πολιτείας είναι μόλις €2,8 δισ.
  • Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια μεγάλωσε 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%.

Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί