Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανησυχητικές οι ελλείψεις αντιβιοτικών πρώτης γραμμής σε όλη την Ευρώπη

10/1/2024 11:44:40 μμ
Τροφοδοτούν την ανάπτυξη ανθεκτικών λοιμώξεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΜΑ και το ECDC προειδοποιούν ότι οι σοβαρές ελλείψεις αντιβιοτικών στην Ευρώπη ενδέχεται να τροφοδοτούν την ανάπτυξη λοιμώξεων ανθεκτικών στις διαθέσιμες θεραπείες, αναγκάζοντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα επιρρεπή στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Όπως αναφέρει ενημέρωση της PGEU, τον περασμένο χειμώνα, τα αυξανόμενα ποσοστά λοιμώξεων ήταν μόνο ένας από τους λόγους που η Ευρώπη υπέφερε από χρόνια έλλειψη αντιβιοτικών. 


Η ζήτηση για πενικιλίνη, ειδικά για τα παιδιά, ξεπέρασε την προσφορά, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε επίσης αύξηση στη χρήση μακρολίδων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ φειδώ, καθώς έχουν υψηλότερο κίνδυνο μικροβιακής αντίστασης, όπως δήλωσε ο Dominique Monnet, επικεφαλής του τμήματος μικροβιακής αντοχής (AMR) και λοιμώξεων στο ECDC. Με 24 χώρες να συνεχίζουν να αναφέρουν ελλείψεις στα πολύ βασικά και αποτελεσματικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, όπως τα σκευάσματα αμοξικιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δυσμενής για το χώρο της υγείας πανευρωπαϊκά.


Ο ΕΜΑ δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τη ζήτηση και την προσφορά των βασικών αντιβιοτικών και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους κατασκευαστές για τη λήψη μέτρων ενάντια σε τυχόν επικείμενες ελλείψεις.


Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών να έχουν μειωθεί κατά 53% μεταξύ 2011 και 2022, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που αναφέρθηκε ποτέ, σύμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή παρακολούθηση της κτηνιατρικής αντιμικροβιακής κατανάλωσης (ESVAC). Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων στους ανθρώπους και στα ζώα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Με στόχο να υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τις πιο σημαντικές μικροβιακές απειλές






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους