Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλάζει το πλαίσιο τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων

3/3/2015 10:37:25 πμ
Το υπουργείο Υγείας συζητά την περίπτωση να στηρίζεται το σύστημα τιμολόγησης στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Βασικές αλλαγές στη μέθοδο τιμολόγησης των φαρμάκων φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, ενώ εξετάζονται και οι προϋποθέσεις αποζημίωσής τους.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια της Αριστοτέλους μπορεί να βγαίνουν (κυρίως σε επίσημη βάση) με το σταγονόμετρο, ωστόσο η εικόνα στο χώρο του φαρμάκου φαίνεται πως έχει αρχίσει να διασαφηνίζεται.


Στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών και στη συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας και ορίζοντα τετραετίας βρέθηκε το ακανθώδες θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στη διπλή τιμολόγηση, που προβλέπει την ύπαρξη άλλης τιμής για την εσωτερική αγορά, που σχετίζεται με τον ασφαλιστικό τομέα, και άλλης ανακοινώσιμης. Στο πλαίσιο αυτής, το σύστημα τιμολόγησης αναμένεται να στηρίζεται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε., ώστε να αποφευχθούν τα σκαμπανεβάσματα και τα προβλήματα που προκαλούν οι ισοτιμίες.


Αν οι παραπάνω αλλαγές βρίσκουν μάλλον θετική τη φαρμακοβιομηχανία, πιο δύσκολη αποδεικνύεται η επίλυση του θέματος της αποζημίωσης. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, στη «θετική λίστα» εντάσσονται φάρμακα που αποζημιώνονται στα 2/3 των κρατών-μελών της Ε.Ε. ή έχουν αξιολογηθεί από Φορείς Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας σε 12 κράτη-μέλη. Η περίπτωση των «2/3», δηλαδή περίπου 18 κρατών-μελών μεταφράζεται συνήθως σε αναμονή τουλάχιστον 4 ετών για ένα φάρμακο να ενταχθεί στη λίστα αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα. Μια λύση λοιπόν που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο κανόνας των 2/3 να ισχύσει για 12 κράτη-μέλη.


Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ υπουργείου και φαρμακευτικών εταιρειών μοιάζει να είναι εύκρατο και το χάσμα που διαπιστωνόταν, ακόμη και με τις πολυεθνικές, έχει αρχίσει να γεφυρώνεται, αλλά έως ότου η ηγεσία της Αριστοτέλους ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις της όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και ευμετάβλητα.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα