Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ακτινοθεραπείες: Καταργείται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά νοσοκομεία

23/6/2015 11:26:05 πμ
Η αναμονή στο ΕΣΥ έφθασε στους 9 μήνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Στους 9 μήνες έχει φθάσει η λίστα των ασθενών με καρκίνο οι οποίοι αναμένουν να υποβληθούν σε ακτινοβολίες σε κάποιο από τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.



Η λίστα της ντροπής διαρκώς μεγαλώνει εκθέτωντας τη χώρα μας διεθνώς σχετικά με την φροντίδα των ασθενών ενώ την ίδια ώρα η πρόσβαση αυτών των ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι απαγορευτική καθώς τα χρήματα, εκτός της συμμετοχής, που πρέπει να καταβάλουν είναι υπέρογκα.

Οπως επισημαίνει ο συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, δυστυχώς στον δημόσιο τομέα υπάρχουν μόνο 24 και αυτά στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά.


Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας


Αυτή η θλιβερή κατάσταση οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην κατάργηση της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία σε μονάδες του ιδιωτικού τομέα υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων των ογκολογικών ασθενών. Τη σχετική απόφαση, η οποία όταν εφαρμοστεί θα ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες που οδηγούνται αναγκαστικά στις ιδιωτικές μονάδες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, ελλείψει επαρκώς εξοπλισμένων δημοσίων κέντρων, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Η εισήγηση αναμένεται να σταλεί στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να εγκριθεί και να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

«Η ακτινοθεραπεία προκαλούσε τεράστια οικονομική αιμορραγία σε εκατοντάδες χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, που κατευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η συμμετοχή τους κυμαινόταν από 1.500 ως 3.000 ευρώ» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Αυτό καθιερώθηκε στις ιδιωτικές μονάδες όταν επιβλήθηκε από το κράτος το clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων) και στην ακτινοθεραπεία. Επειδή η τιμή αποζημίωσης της ακτινοθεραπείας ήταν αρκετά χαμηλή, οι ιδιωτικές κλινικές ζητούσαν από τους πάσχοντες να καλύψουν μέρος του κόστους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Ιωάννη Βαφειάδη, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι λίστες αναμονής στο ΕΣΥ είχαν φθάσει τους εννέα μήνες. Επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές διέθεταν στην πλειοψηφία τους σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο κομμάτι αυτό υπολείπονταν τα δημόσια νοσοκομεία. Τον Απρίλιο του 2012 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το πλαίσιο αποζημίωσης των ακτινοθεραπευτικών πράξεων αναδρομικά από 1.1.2012, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες. Ωστόσο, κάποιοι πάροχοι δεν δέχθηκαν την απόφαση και προσέφυγαν στο ΣτΕ χωρίς να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούσαν μάλιστα από τον ασφαλισμένο να πληρώνει τη διαφορά ανάμεσα σε νέα και παλαιά τιμή»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%






Σχετικά άρθρα

«Γίνε φίλος με τον Λύκο»
Ενημερωτική εκστρατεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου
Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση