Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Ακτινική υπερκεράτωση: Μια συχνή βλάβη του δέρματος που δημιουργεί ο ήλιος

6/9/2019 3:46:54 μμ
Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ακτινική υπερκεράτωση είναι κατά βάση μια προκαρκινική αλλοίωση στο δέρμα και αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από τη συχνή έκθεση στον ήλιο. Οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισής της είναι το πρόσωπο, τα άτριχα σημεία του δέρματος του κρανίου, τα αυτιά, η ραχιαία επιφάνεια των χεριών, ο λαιμός και ο αυχένας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περίπου 10% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε δερματικό καρκίνο, ειδικότερα σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πώς θα αναγνωρίσετε την ακτινική υπερκεράτωση

Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι πιο σκουρόχρωμη, ροζ ή κόκκινη. Είναι σκληρή στην αφή, συχνά μοιάζει με εξόγκωμα και έχει τραχιά υφή (σαν κρούστα) ή φολιδωτή (σαν να έχει λέπια). Μερικές φορές, όμως, είναι επίπεδη και με πιο σκούρο χρώμα. Σε μερικούς ασθενείς αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποκτά μυτερό σχήμα (σαν κέρατο ζώου). Σε άλλους η υπερκεράτωση αναπτύσσεται σε σημεία του δέρματος που αποκτούν πρώτα μια υφή σαν γυαλόχαρτο. Μπορεί να προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου (κάψιμο). Υπάρχει επίσης περίπτωση να νιώθει ο ασθενής εξογκώματα σαν άμμο στο δέρμα του, αλλά να μην τα βλέπει. Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να αναπτυχθεί και στα χείλη, ως λευκωπή βλάβη. Σε τέτοια περίπτωση αποκαλείται ακτινική χειλίτιδα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι βλάβες θα πρέπει να θεραπευτούν.

Οδηγίες του φαρμακοποιού

Θα πρέπει να προτείνετε τη χρήση αντηλιακού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και τις κρύες ημέρες με βροχή. Απαραίτητο είναι ακόμα να συμβουλεύετε τους πελάτες σας η επάλειψη να γίνεται κάθε 2 ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
9/5/2024 10:34:31 μμΝέα εποχή ΜΑΜ
Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους