Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες

23/2/2024 3:49:46 πμ
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Προσέχετε θα σας βάλω πρόστιμο» φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, για την οποία έχει διαπιστώσει ότι εισάγει στην Ελλάδα λιγότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες σε φάρμακα. Αυτό δήλωσε ο ίδιος σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων, με αφορμή το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» με τίτλο: «Βασικά φάρμακα υπό εξαφάνιση». 


Αναλύοντας το ζήτημα, ο υπουργός σημείωσε ότι «από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε ευρωπαϊκό έδαφος». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αμοξικιλλίνη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα».


Επίσης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκη αν οι ελλείψεις οφείλονται σε παράλληλες εξαγωγές, ο υπουργός απάντησε ότι τα φάρμακα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι όλα σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, οπότε δεν είναι αυτός ο λόγος της έλλειψής τους. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι παρακολουθείται στενά η διαθεσιμότητα κάθε φαρμάκου στη χώρα μας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι φαρμακαποθήκες καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. 


Στο τέλος της εν λόγω συζήτησης, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι εταιρείες εισάγουν λιγότερα σκευάσματα από αυτά που χρειάζεται η χώρα και όπως είπε χαρακτηριστικά «τους έχω καλέσει στο γραφείο μου και τους έχω πει ότι θα τους βάλω και πρόστιμο αν συνεχίσουν».

Στην Επιτροπή Εμβολιασμού η συζήτηση για τον εμβολιασμό Covid-19 στα φαρμακεία

Ο Αδ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκειας ομιλίας του σε συνέδριο χθες 21/02, αναφέρθηκε και στην πιθανή διενέργεια εμβολιασμών Covid-19 στα φαρμακεία. Όπως αποκάλυψε, το ζήτημα εξετάζει τώρα η Επιτροπή Εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι εφόσον επιτραπούν οι εμβολιασμοί από φαρμακοποιούς, αυτοί θα γίνονται αποκλειστικά κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης. «Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid-19, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κατηγορία προϊόντων με αυξημένη ζήτηση
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί