Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Α.Ξανθός: Mάχη με επιχειρήματα με τους θεσμούς για τα φάρμακα

15/10/2015 9:12:36 πμ
Οι αλλαγές στις τιμές των γενόσημων και των φαρμάκων εκτός πατέντας θα ισχύσουν από τα μέσα του επόμενου χρόνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, προέβη ο υπουργός υγείας Α. Ξανθός  από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι οι αλλαγές στις τιμές των γενόσημων και των φαρμάκων εκτός πατέντας θα ισχύσουν από τα μέσα του επόμενου χρόνου, καθώς αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη στο υπό διαμόρφωση δελτίο τιμών, αλλά στο επόμενο. Στην παρούσα φάση θα υπάρξει μείωση τιμών μόνο από την απώλεια προστατευτικού φραγμού του 2012 για τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η μείωση των τιμών των συγκεκριμένων φαρμάκων αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμφωνία, ενώ αναγνώρισε ως «εύλογη» την ένσταση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε για «μάχη με επιχειρήματα» με τους θεσμούς θέτοντας ως στόχο να διατηρηθεί ο «κόφτης» του 12% για τα εκτός πατέντας και του 7,8% για τα γενόσημα, ενώ πρόσθεσε ότι η συνδρομή της Πολιτείας θα αφορά ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας.

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ: Αντίθετοι σε νέες μειώσεις

Την αντίθεσή του στο διαχωρισμό ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Πασχάλης Αποστολίδης. Και συμπλήρωσε ότι ο ΣΦΕΕ είναι αντίθετος σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων καθώς όπως τόνισε "έχει εξαντληθεί ο έλεγχος της δαπάνης μέσω της τιμολόγησης και πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το υπερόπλο "ηλεκτρονική συνταγογράφηση" ώστε να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων".

Ο κ. Αποστολίδης ξεκαθάρισε ότι και οι πολυεθνικές εταιρείες συντελούν στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και πολύ κόσμο απασχολούν και παράγουν το 20% με 30% των φαρμάκων τους σε ελληνικά εργοστάσια.

Παίρνοντας το λόγο ο  εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλειος Πενταφράγκας ανέφερε:
"Δυστυχώς η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και έχουμε συναίσθηση όλοι μας για την ευθύνη που έχουμε γι' αυτό», είπε ο κ. Πενταφράγκας και πρόσθεσε: «Τα τελευταία 5 χρόνια στο χώρο της πολιτικής φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής... αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με όρους καθαρά λογιστικούς. Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές των φαρμάκων και παρόλα αυτά είναι όλοι δυσαρεστημένοι".
Ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι οι τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά 60% κι όμως καθημερινά οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους... "Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ θέμα τιμών, αλλά διαρθρωτικών αλλαγών για την αξιολόγηση και την αποζημίωση", είπε χαρακτηριστικά.
Και ο κ. Πενταφράγκας ανέφερε το παρακάτω παράδειγμα: "Πρακτικά ένα καινούργιο εισαγόμενο φάρμακο των 10 ευρώ συνταγογραφείται με τη δραστική, ταυτοποιείται ο παραγωγός και όταν το παράγει ένας Έλληνας παραγωγός με 3,25 ευρώ και αυτό θα κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα. Και τώρα μας ζητούν τα 3,25 ευρώ να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα". Και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν "η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία να πέφτει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ που έχουν υψηλού κόστους φάρμακα, η δαπάνη να αυξάνει".
"Αν αφήσετε να περάσουν τα μέτρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι βιώσιμη. Όταν λήξει η πατέντα του φαρμάκου το χαρακτηρίζουν ως εμπόρευμα", κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή