Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Θεραπευτική συμμαχία υπέρ των ασθενών

28/5/2014 3:40:29 μμ
Επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων για το συμφέρον των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η ανάγκη να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας η σχέση όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου «Θεραπευτική Συµµαχία», το οποίο διοργανώθηκε από την εταιρεία Boussias Communications σε συνεργασία µε το Health Daily και την Get2Work και µε την επιστηµονική υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Τα ειδικότερα θέµατα στα οποία εστίασε το συνέδριο ήταν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και Registries, η Επικοινωνία και διαχείριση των αναγκών του σύγχρονου ασθενή, η Συµµόρφωση ή Συµφωνία στη θεραπευτική αγωγή κ.ά.

Στην κεντρική της ομιλία, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου ανέφερε ότι είναι κομβική η παρουσία και στενή συνεργασία όλων των παρόχων υγείας στη θεραπευτική διαδικασία και ανέφερε ότι είναι αναγκαίο για τους γιατρούς, αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους ασθενείς, με την εισαγωγή αξιών όπως η ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας κ.ά.

Υποστήριξε την επάνοδο στην ανάπτυξη των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και της μετακίνησης της φροντίδας σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο. Η κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι λόγω κρίσης και λιτότητας, υπάρχουν σήμερα περιορισμοί και προκλήσεις, όπως υπάρχουν όρια και κανόνες στη χρήση των εργαλείων καινοτομίας. Ανέφερε ότι σε επίπεδο διακηρύξεων όλοι είναι υπέρ της ισοτιμίας της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε πώς μεταφράζεται η ισοτιμία στην πρόσβαση στην καινοτομία όσον αφορά στο φάρμακο. Για να δώσουμε πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει οι υπόλοιποι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα ή σε άλλου τύπου θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Ανέφερε ότι ειδικά για τα γενόσημα η Ελλάδα δεν κατάφερε να αυξήσει τη χρήση τους και είναι σήμερα «κολλημένη» στο 27%-28%, ποσοστό που είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αποτελεσματικής διαχείρισης των big data και στενής συνεργασίας με τους ασθενείς.

 Ο γενικός γραμματέας τη Ιατρικής Εταιρείας, Λευτέρης Θηραίος, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας όλων όσων συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία, προς μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας που θα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή. Επεσήμανε ότι στην παρούσα περίοδο κρίσης και περιοριστικών πολιτικών, μπαίνει το θέμα της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και της διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου ασθενοκεντρικής προσέγγισης των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται εξορθολογίκευση του τρόπου παροχής των υπηρεσιών, με χρήση σύγχρονων εργαλείων, σύγχρονου κλινικού ελέγχου, συμμόρφωσης, επικοινωνίας με τον ασθενή, ενδυνάμωση της σχέσης γιατρού-ασθενούς κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για ένα συνέδριο με αυτό το θέμα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας «ρατσιστικής» αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς. Σε όλη την Ε.Ε., τόνισε, η δαπάνη υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η τρόικα έθεσε γιτην Ελλάδα ως «οροφή» το 6%, ενώ η Ελλάδα από μόνη της έφθασε στο 4,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ασθενών. Επεσήμανε ότι ο ΣΦΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανεπίτρεπτο η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα να είναι η μισή από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι το θέμα της συμμαχίας είναι σημαντικό για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές ατζέντες. Είναι δε απαραίτητη η συστράτευση όλων των εταίρων του φαρμάκου με στόχο το όφελος των ασθενών, ενώ είναι και συμφέρον της Πολιτείας και των κομμάτων να στηρίξουν την υγεία και τους ανασφάλιστους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενημερωτική εκστρατεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο