Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά;

27/2/2017 9:39:04 πμ
Μπορεί τελικά να αποφευχθεί το χειρουργείο στα παιδιά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) από Βρετανούς και Καναδούς επιστήμονες υποστηρίζει ότι τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική θεραπεία της οξείας –χωρίς επιπλοκές– σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά!


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής χειρουργικής Νάϊτζελ Χολ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν σχετικές έρευνες και ανακάλυψαν ότι σε δέκα εξ αυτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 413 παιδιά, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είχε αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά, χορηγούμενα είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια.


Στο 97% των περιστατικών τα αντιβιοτικά ήταν αποτελεσματικά και ασφαλή (χωρίς παρενέργειες) για τους μικρούς ασθενείς, αν και η φλεγμονή επανεμφανίστηκε αργότερα σε ποσοστό περίπου 14% των παιδιών, οπότε τότε ήταν αναπόφευκτη η χειρουργική επέμβαση.


«Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία από τις συχνότερες επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο είναι μια επεμβατική και ακριβή διαδικασία, για να μην αναφέρουμε πόσο πολύ αγχωτική είναι για το παιδί και για την οικογένειά του. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική μέθοδο, καθώς η θεραπεία αυτή είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική για τα παιδιά όπως και για τους ενηλίκους. Η λύση αυτή πρέπει πλέον να εξετασθεί ευρύτερα», δήλωσε ο Χολ. Διευκρίνισε όμως ότι η λύση των αντιβιοτικών δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για εκείνα, των οποίων η σκωληκοειδίτιδα δεν έχει οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.


Ήδη οι Βρετανοί γιατροί ξεκίνησαν μια ετήσια κλινική δοκιμή με παιδιά που έχουν οξεία σκωληκοειδίτιδα και τα οποία επιλέγονται τυχαία για να κάνουν είτε επέμβαση είτε θεραπεία με αντιβιοτικά, έτσι ώστε οι δύο μέθοδοι να συγκριθούν απευθείας. 

Περισσότερα για την οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονή λόγω λοίμωξης ή απόφραξης του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης του παχέος εντέρου, η οποία εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε εφήβους. Είναι η συχνότερη αιτία επείγουσας χειρουργικής επέμβασης στα παιδιά, ενώ ένας στους 13 ανθρώπους θα πάθει οξεία σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους