Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Θα αποζημιώνονται τα αναλώσιμα για το Διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ

13/11/2014 3:18:43 μμ
Βορίδης: Η απόφαση ισχύει και για τους ανασφάλιστους διαβητικούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Πανδημικές» διαστάσεις εξακολουθεί να λαμβάνει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.), καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes FederationI.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Εξίσου δυσοίωνες, όμως, είναι και οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον, καθώς η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με το συνολικό αριθμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη να υπολογίζεται έως το 2020 στα 600 εκατομμύρια!

 


Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1.000 άτομα. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2.

 

Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση του διαβήτη με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει, πλέον, διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ακόμα κι η πιο ήπια μορφή άσκησης, δηλαδή μια καθημερινή βόλτα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 35% - 40%. Η εύκολη αυτή δραστηριότητα, εάν συνδυαστεί, γενικότερα, με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, θα αποτελέσει την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.


Στην επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβήτη σημαντικό ρόλο παίζει η ουσιαστική εκπαίδευση πασχόντων και μη. Σε βαθμό, μάλιστα, που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει την εμφάνιση τόσο του διαβήτη τύπου 2, όσο και των επιπλοκών του, να συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο και τη ρύθμισή του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.

 

- Για τους λόγους αυτούς, η επαγρύπνηση για τη λήψη μέτρων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ) με στόχο την υιοθέτηση από όλους ενός υγιέστερου τρόπου διαβίωσης. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η εγρήγορση κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, με το σχεδιασμό προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης και πρόληψης, τόσο για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όσο και για το γενικό κοινό.

Εν ολίγοις, ο διαβήτης είναι υπόθεση όλων μας, καθώς μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να χτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς. Για αυτό, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

 


  • Αρκετοί από τους συμπολίτες μας με σακχαρώδη διαβήτη τυγχάνουν να είναι ανασφάλιστοι.


Με την Υπουργική Απόφαση με αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432 (ΦΕΚ Β? 1753/28.6.2014) έχουν την ίδια ακριβώς φαρμακευτική κάλυψη με τους ασφαλισμένους, άρα προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους (από τον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του ν. 3816/2010).

 

Ωστόσο, εκτός από τα φάρμακά τους, οι ανασφάλιστοι πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χρειάζονται και χρησιμοποιούν αναλώσιμα, τα οποία μάλιστα σχετίζονται άμεσα με τη χορήγηση-δοσολογία του φαρμάκου (ινσουλίνης). Μάλιστα τόσο το Υπουργείο, όσο και ο ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει αποδέκτες αιτημάτων για την κάλυψή τους. Αιτήματα τα οποία σας ενημερώνω ότι πρόκειται να ικανοποιηθούν.


 

Ζητήθηκε και εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα αποζημίωσης αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014, δηλαδή σε ανασφάλιστους πολίτες.

 

Η μηνιαία δαπάνη τους εκτιμάται σε 250.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους κατ? αναλογία με τη χορήγηση φαρμάκων, με βάση τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.

 


Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα υλικά χορηγούνται σχεδόν στο σύνολό τους από ιδιωτικά φαρμακεία και υποβάλλονται στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών, παράλληλα με τις συνταγές φαρμάκων και αποζημιώνονται μετά από έλεγχο της σχετικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο