Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


180 δισ. δολάρια κοστίζουν οι πατέντες φαρμάκων που λήγουν

29/1/2024 9:36:28 μμ
Με 20 εταιρείες να τίθενται σε κίνδυνο έως το 2028
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες «απειλούνται» τα επόμενα χρόνια γιατί θα λήξει η περίοδος προστασίας σε φάρμακα που απέδιδαν πολλά εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, υπολογίζεται πως πωλήσεις ύψους 180 δισ. δολαρίων από τις κορυφαίες 20 βιοφαρμακευτικές εταιρείες «τίθενται σε κίνδυνο» από το 2024 έως το 2028, με την Bristol Myers Squibb, τη Merck και την Johnson & Johnson να έρχονται αντιμέτωπες με τα μεγαλύτερα προβλήματα:


Η Johnson & Johnson φέτος θα χάσει την αποκλειστικότητα του ustekinumab στην Ευρώπη (και το 2025 στις ΗΠΑ) που το 2022 σημείωσε πωλήσεις ύψους $10,86 δισ. (το 12% των συνολικών της πωλήσεων). Η ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα pembrolizumab της Merck αντιπροσώπευσε το 36% των συνολικών της πωλήσεων και αναμένεται να λήξει η προστασία του το 2028. Η Bristol Myers Squibb τα επόμενα χρόνια θα χάσει τις πατέντες δύο ισχυρών φαρμάκων του apixaban και του nivolumab που το 2022 έφεραν το 43% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.


Παρόλα αυτά αναλυτές της JP Morgan βλέπουν ότι οι αναμενόμενες απώλειες πατεντών θα είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμες και ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σχεδόν σταθερές μέχρι το 2030, καθώς βελτιώνονται τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών. Στο ίδιο κλίμα, αναλυτές της Kiplinger προβλέπουν για το 2024 πωλήσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων για συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες με ισχυρά χαρτοφυλάκια, όπως είναι η Roche, η AbbVie και η Pfizer, καθώς και οι Novo Nordisk & GSK που έχουν «στα χέρια τους» τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 που αναμένονται να πιάσουν την κορυφή φέτος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη
PHARMA Q: Μεγάλος χορηγός του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου
Από το περίπτερό της πέρασε η πλειονότητα των συνέδρων
Με εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις τιμήθηκε η Karabinis Medical
Στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2024