Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer

12/5/2021 5:30:09 μμ
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αλλαγές στις πληροφορίες των εμβολίων COVID-19 συνιστά η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ, η PRAC, μετά την ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.
Ειδικότερα:
  1. Υπάρχει μια πιθανότητα αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ του Comirnaty (της Pfizer) και των αναφερόμενων περιστατικών πρηξίματος του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά (ουσίες που ενίενται κάτω από το δέρμα), με την αναλογία πάντως οφέλους-κινδύνου να παραμένει η ίδια.
  2. Η PRAC έχει πλέον ολοκληρώσει την ανασκόπηση του εμβολίου της Janssen και επιβεβαιώνει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ότι τα οφέλη του υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών και του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία. Συνιστά δε να προστεθεί στην ΠΧΠ η εξής συμβουλή: οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με θρομβοπενία εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, να διερευνώνται ενεργά για ενδείξεις θρόμβωσης και το αντίθετο.
Σημειώνεται ότι η PRAC παρακολουθεί στενά και κατά πόσο τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) συνδέονται με θρομβώσεις, ωστόσο προς το παρόν τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν μια αιτιώδη σχέση.

Επιπλέον η αξιολόγηση συνεχίζεται για τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS) που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria της AstraZeneca και για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που αναφέρθηκαν κυρίως μετά τον εμβολιασμό με το Comirnaty. Η Επιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες σχετικά λεπτομερή στοιχεία και μελέτες.

Υπογραμμίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περιστατικά οφείλονται στο εμβόλιο Comirnaty, ωστόσο η PRAC ζήτησε από την Pfizer λεπτομερή στοιχεία και κάλεσε τη Moderna να παρακολουθεί παρόμοιες περιπτώσεις με το εμβόλιό της.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση