Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Η προστασία του δέρματος από τις πανάδες

20/7/2020 1:28:00 μμ
Και οι συμβουλές του φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα άτομα που έχουν πανάδες στο πρόσωπό τους πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας όλο το χρόνο και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, διότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να τις επιδεινώσει.

Πρόκειται για τις συχνότερες δερματικές διαταραχές που προσβάλλουν κυρίως τις γυναίκες και είναι κηλίδες (πλάκες) στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, κυρίως στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ.

Το μέλασμα είναι συνηθισμένη διαταραχή κυρίως σε γυναίκες με σκουρότερο τόνο επιδερμίδας. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά εμφανίζεται και σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την παρουσία του. Σπανιότερα μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Οι συνηθέστερες ηλικίες εμφάνισης είναι 20-40 ετών. Μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση της επίπτωσής του μετά τα 50 έτη, πιθανώς μετά την εμμηνόπαυση και τη μείωση του αριθμού και τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων που φυσιολογικά συμβαίνει με την ηλικία.

Οι πλάκες του μελάσματος αναπτύσσονται κυρίως στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στη «γέφυρα» της μύτης, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και, λιγότερο συχνά, στο ντεκολτέ. Επειδή όμως σχετίζονται με τον ήλιο, μπορεί να εμφανιστούν και στους βραχίονες ή στο λαιμό, αν και αυτό συμβαίνει πιο σπάνια. Η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, διότι διεγείρει τα μελανοκύτταρα.

Οι ορμόνες επίσης παίζουν ρόλο

Στο περίπου 40-50% των περιπτώσεων εμφανίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά από το στόμα. Μάλιστα είναι αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη ώστε μερικές φορές αποκαλείται «μάσκα της εγκυμοσύνης».  Όσον αφορά τη συσχέτιση με την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις της. Τα καλά νέα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το μέλασμα υποχωρεί όταν εκλείψει το ορμονικό αίτιο που το προκαλεί.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η κληρονομικότητα.

Ελληνική μελέτη που παρουσιάσθηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας έδειξε ότι στο 33% των περιπτώσεων μελάσματος που εξετάστηκαν, υπήρχε οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής.

Οι οδηγίες που πρέπει να δίνονται σε όλους τους ενήλικες είναι:
  1. Να αλείφουν καθημερινά το πρόσωπό με αντηλιακό, που θα έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30. Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος. Να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έξοδο από το σπίτι και να επαναλαμβάνεται το αργότερο κάθε δύο ώρες.
  2. Να φορούν οπωσδήποτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους. Μόνο το αντηλιακό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από το μέλασμα. Ιδανικά πρέπει να παραμένουν στη σκιά τις ώρες της ημέρας που η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου είναι υψηλότερη.
  3. Να διαλέγουν προσεκτικά τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν. Δεν πρέπει να δημιουργούν αίσθημα τσιμπήματος ή καύσου (κάψιμο) στο δέρμα. Εξηγήστε ότι τα καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.
  4. Να αποφεύγουν την αποτρίχωση στο πρόσωπο με κερί ή χαλάουα. Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που επιδεινώνει το μέλασμα, επομένως πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι μέθοδοι αποτρίχωσης στα τμήματα του δέρματος με πανάδες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην επερχόμενη καμπάνια στα social media «Κάθε μέρα είναι μέρα για αντηλιακό»






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής