Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


COVID-19: Το αποτύπωμα που αφήνει στο δέρμα και τι πρέπει να προσέχει ο φαρμακοποιός

13/5/2020 3:10:50 μμ
Γράφει ο Δρ. Χρήστος Στάμου, δερματολόγος - αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο νέος κορονοϊός δεν προκαλεί μόνο εικόνα κρυοπαγήματος στα δάχτυλα των ποδιών, γνωστά ως «COVID toe», αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές από όλον τον κόσμο ότι ευθύνεται για ποικίλες δερματικές εκδηλώσεις.

Αυτές άλλοτε εμφανίζονται ως μικροσκοπικά κόκκινα σημάδια κι άλλοτε ως μεγαλύτερες, επίπεδες ή εξογκωμένες βλάβες. Τα περιορισμένα, ωστόσο, δεδομένα δεν καθιστούν σαφές εάν αυτά τα συμπτώματα πράγματι σχετίζονται με τον SARSCoV-2. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις παθήσεις του δέρματος που ενδεχομένως να αποτελούν συμπτώματα COVID-19, τα οποία είναι πιθανό να παραβλεφθούν τόσο από γιατρούς όσο και από ασθενείς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στον νέο κορονοϊό ή σε συνύπαρξη άλλων λοιμώξεων, εάν είναι αντιδράσεις σε φάρμακα που λαμβάνονται, ή αποτελούν αντίδραση του οργανισμού εξαιτίας ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλές ιογενείς ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά και η ιλαρά, συνοδεύονται από εξανθήματα, συχνά ως αποτέλεσμα της αυξημένης φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος κατά την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Παρότι οι δερματικές εκδηλώσεις σε ασθενείς με COVID-19 δεν προκαλούν συνήθως ανησυχία και αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή τοπικών αλοιφών για την ανακούφισή τους, υπάρχει το ενδεχόμενο να οφείλονται σε προβλήματα της ροής του αίματος. Κι αυτό διότι οι μικροί θρόμβοι στο δέρμα ενδεχομένως να αποτελούν ένδειξη ύπαρξής τους και σε άλλα όργανα, γεγονός που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τις δερματικές παθήσεις σε ασθενείς με COVID-19

Σε μια κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, και στην οποία περιλήφθηκαν στοιχεία περισσοτέρων των 1.000 ασθενών, παρατηρήθηκαν εξανθήματα μόνο στο 0,2% αυτών.
Όμως, μια ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology ομαδοποίησε τα εξανθήματα που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό στις εξής πέντε κατηγορίες:
  • σε κυστίδια ή φλύκταινες (ψευδο-χιονίστρες) (19% των περιπτώσεων)
  • σε άλλες κυστοειδείς εκδηλώσεις (9%), που εμφανίζονται άλλοτε στον κορμό και άλλοτε επηρεάζουν τα άκρα, σε ροζ ή λευκά εξογκώματα στον κορμό ή σε όλο το σώμα που μοιάζουν με εξάνθημα από τσουκνίδα (19%)
  • σε άλλες κηλιδοβλατιδώδεις βλάβες (47%), δηλαδή μικρά επίπεδα ή εξογκωμένα κόκκινα εξανθήματα που εμφανίζονται συνήθως γύρω από τα τριχοθυλάκια
  • και σε πελίδνωση ή νέκρωση (6%), όπου η κυκλοφορία στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος είναι μειωμένη και έτσι το δέρμα εμφανίζει κόκκινες ή μπλε εκδηλώσεις με ομοιόμορφο μοτίβο που μοιάζει με δίχτυ. 

Διαδικτυακό Μητρώο από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Ήδη η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δημιούργησε ένα διαδικτυακό μητρώο για τη νόσο COVID-19, όπου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αναφέρουν τις εκδηλώσεις που παρατηρούν στο δέρμα των ασθενών τους.

Σύμφωνα με την Δρ. Esther Freeman -δερματολόγος και επιδημιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που διαχειρίζεται το μητρώο σε συνεργασία με την Ακαδημία- περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις στο μητρώο αναφέρουν βλάβες στα χέρια ή τα πόδια που μοιάζουν με κρυοπαγήματα. Εκτός από την καταγραφή των περιστατικών, θα ερευνηθούν διάφορες παράμετροι, όπως ο συσχετισμός της ύπαρξης δερματικών συμπτωμάτων με την πορεία της νόσου. Εάν, δηλαδή, περνούν βαριά τον COVID-19 ή με ήπια ή καθόλου άλλα συμπτώματα όσοι τα εμφανίσουν.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύντομα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις σπάνιες παθήσεις






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής