Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλλουν στην υγεία των οστών;

5/10/2018 9:20:24 πμ
Το απομυθοποιητικό συμπέρασμα μιας μεγάλης μελέτης...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, που είναι δημοφιλή στη μέση και τρίτη ηλικία για την υγεία των οστών, δεν φαίνεται να αποτρέπουν τα κατάγματα, τις πτώσεις και την οστεοπόρωση!

Σε αυτό το (απομυθοποιητικό) συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής μελέτη πάνω στο ζήτημα. Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 81 κλινικών δοκιμών και δεν κατέληξε στα αναμενόμενα συμπεράσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, τα εν λόγω συμπληρώματα δεν βελτιώνουν την οστική πυκνότητα και μάλιστα σε καμία δοσολογία, καθώς δεν προέκυψε κάποια διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων δόσεων βιταμίνης D.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Μπόλαντ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, συμπέραναν ότι δεν δικαιολογείται η λήψη επιπλέον βιταμίνης D για τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ειδικών παθήσεων (π.χ. οστεομαλακία ή ραχίτιδα).

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D εδώ και χρόνια συνιστώνται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Μερικοί άνθρωποι -κυρίως στα βόρεια κλίματα- τα αντιμετωπίζουν περίπου ως πανάκεια, λαμβάνοντας τέτοια συμπληρώματα καθημερινά, ιδίως την εποχή του χειμώνα που υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια και άρα μικρότερη παραγωγή φυσικής βιταμίνης D στο σώμα.

Οι ερευνητές όμως προτείνουν να αλλάξουν αυτές οι κλινικές οδηγίες, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα νέα ευρήματα. 'Αλλοι όμως επιστήμονες εμφανίσθηκαν πιο απρόθυμοι να δεχθούν αυτή την αλλαγή, αν δεν υπάρξουν και άλλες μελέτες.

Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Diabetes & Endocrinology".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους