Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #185
Ωστόσο επειδή κάθε σκεύασμα ενδέχεται να περιέχει διαφορετική μορφή σιδήρου με διαφορετική συμπεριφορά ως προς την απορ- ρόφηση, καλό είναι να διαβάζονται προσεκτικά οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία. Συχνά συνιστάται να λαμβάνεται το συμπλήρωμα σιδήρου με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, διότι έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνεται αυ- ξημένη απορρόφηση όταν ο σίδηρος συνδυάζεται με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). Για τον ίδιο λόγο, τα συμπληρώματα διατροφής σιδήρου συχνά περιέχουν στις συνθέσεις τους τη βιταμίνη C. Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, πιο σύγχρονες τεχνολογίες στις συνθέσεις των προϊόντων αναπτύσσονται κυρίως για τη μείωση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων που προκαλεί ο σίδηρος αλλά και για την αυξημένη απορρόφηση αυτού από τον οργανισμό. Κυκλοφορούν σκευάσματα με πιο «βολικά» δοσολογικά σχήματα, ώστε π.χ. να μπορούν να χορηγηθούν είτε με άδειο είτε με γεμάτο στομάχι. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σιδήρου ενδέχεται να προκληθούν κυρίως στο γαστρεντερικό σω- λήνα και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, δυσκοιλιότητα, καούρα και σκούρα κόπρανα. Στην περίπτωση αυτή ο φαρμακο- ποιός μπορεί να συστήσει τη λήψη του σκευάσματος με τροφή και αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή. Όσο για τις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, ο φαρμακοποιός πρέ- πει να λαμβάνει υπόψη του όταν εκτελεί συνταγές τα εξής: α) Τα φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση του σιδή- ρου: οι αναστολείς της γαστρικής αντλίας πρωτονίων (αντιό- ξινα), η χολεστυραμίνη (υπολιπιδαιμικό) και οι τετρακυκλίνες (αντιβιοτικά), όπως η δοξυκυκλίνη. β) Τα φάρμακα που επηρεάζονται από το σίδηρο: λεβοντό- πα/μεθυλντόπα (αντιπαρκινσονικό), λεβοθυροξίνη (θυρεοειδική θεραπεία), διφωσφονικά (φάρμακα αρθροπαθειών και μυο- σκελετικών παθήσεων με δράση στο μεταβολισμό των οστών, όπως το etidronic acid) και τα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνες (π.χ. Ciprofloxacin) και τετρακυκλίνες (δοξυκυκλίνη). Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ Η ενημέρωση των ασθενών για τις διατροφικές πηγές σιδήρου είναι μια σημαντική παρέμβαση και για τη θεραπεία της ανεπάρ- κειας και για την πρόληψη της αναιμίας. Από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου είναι φυσικά το κρέας (συ- μπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του κοτόπουλου, των ψαριών και του συκωτιού). Σίδηρο λαμβάνουμε και από τα φασό- λια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητρια- κά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς κ.ά., ωστόσο η απορρόφη- ση αυτού του –μη-αιμικού, όπως χαρακτηρίζεται– σιδήρου είναι χαμηλότερη και γι’ αυτό είναι κάποιες φορές δύσκολο για τους χορτοφάγους να επιτύχουν επαρκή επίπεδα πρόσληψης του πολύ- τιμου μετάλλου. Σε αυτόν τον πληθυσμό η σύσταση για συμπλη- ρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η συμβουλή να καταναλώνουν τις τροφές μαζί με χυμό πορτοκάλι. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις σοβαρές περιπτώσεις έλλει- ψης σιδήρου και αναιμίας ή αν ο ασθενής δεν μπορεί να ανε- χθεί θεραπεία από το στόμα, τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η λήψη του σιδήρου παρεντερικά με πιθανές παρενέργειες την αναφυλαξία, τις αρρυθμίες, την αρθραλγία, την υπόταση κ.ά. ● 50 | Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2021 | Special Report
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=