Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #179

54 | Ιούνιος - Ιούλιος 2020 | ∆ιαχείριση παθήσεων στο φαρµακείο Σύµφωνα µε άρθρο της Fiona Mitchell στο περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology», ένας παράγοντας που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς και µπορεί να επηρεάσει την έκβαση της COVID-19 είναι τα επίπεδα της βιταµίνης D στον πληθυσµό. Αν αυτός ο παράγοντας αναλυθεί επαρκώς, µπορεί να δώσει µια απάντηση στο γιατί η θνησιµότητα από COVID-19 είναι σαφώς υψηλότερη σε ορισµένες χώρες από ό, τι σε άλλες. Βιταµίνη D: Μειώνει τον κίνδυνο µόλυνσης από Covid-19 και από τη θνησιµότητα που προκαλεί Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Α ∆ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Σ Ο ι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος ∆ημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναλύουν τα σχετικά δε- δομένα, τονίζοντας πως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Με- γάλης Βρετανίας, όπου οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας συνέστησαν στους πολίτες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μέχρι το κα- λοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες αναγκάζονται να παραμένουν κατ’ οίκον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εξωγενής χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα διατρέχει υψηλό κίνδυνο αρνητικής έκβασης από COVID-19 και ανε- πάρκειας βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες και με αυξημένη ευαισθη- σία σε λοιμώδεις ασθένειες, κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου ανα- πνευστικού συστήματος. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς εάν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν αίτιο ή αιτιατό της λοίμωξης. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σχετί- ζονται με την έκβαση των ασθενών. Σε σχετική ανάλυση ευρωπαϊκών δεδομένων (Laird E et al. Ir Med J 113 P81) σε ολόκληρη την Ευ- ρώπη, η θνησιμότητα από COVID-19 συσχετίστηκε σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας στις σκανδιναβικές χώρες αποτελούν εξαίρε- ση από την τάση για χειρότερα αποτελέσματα σε πιο βόρεια γεωγρα- φικά πλάτη, αλλά οι πληθυσμοί σε αυτές τις χώρες παρουσιάζουν σχετική επάρκεια σε βιταμίνη D λόγω του εκτεταμένου εμπλουτισμού των τροφίμων τους. Η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν επίσης εξαιρέσεις, αλλά σε αυτές τις χώρες είναι υψηλός ο επιπολασμός της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Επιπλέον, οι πολίτες της μαύρης φυλής και όσοι ανήκουν σε μειονότη- τες είναι πιθανότερο να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και φαίνεται να έχουν χειρότερη έκβαση από τη νόσο COVID-19 σε σύγκριση με τους

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=