Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #161

60 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ τυποποιημένων γευμάτων, εντείνει το πρόβλημα. Τα περισ- σότερα κλινικά στοιχεία δείχνουν πως η ιδανική αναλογία ασβεστίου: μαγνησίου κυμαίνεται κάπου μεταξύ του 1.7 και του 3.0. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο λόγο ασβεστίου: μαγνη- σίου σε ένα σκεύασμα/συμπλήρωμα διατροφής. Εναλ- λακτικά προτείνετε συνδυαστικά τα 2 συστατικά. Γλυκοζαμίνη & χονδροϊτίνη Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι τα βασικότερα δομικά συστατικά του χόνδρου και αποτελούν το μέλλον στην αντιμετώπιση των περιστατικών οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, η γλυκοζαμίνη φαίνεται πως μειώνει τη στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, καθυστερεί τη φυσιολογική αποδόμηση της άρθρωσης λόγω ηλικίας, βελτιώνει την κινητικότητα, μειώνει τον κίνδυνο για ορθοπεδικές επεμβάσεις, ενώ παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τα δύο αυτά συστατικά εντάσσονται σε ολοένα περισσότερα πρωτόκολλα αντιμετώπισης, όπως για παρά- δειγμα εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατά του Ρευ- ματισμού (EULAR). Προτείνετε συμπληρώματα διατροφής με θειική γλυ- κοζαμίνη και χονδροϊτίνη για μεγαλύτερη βιοδιαθε- σιμότητα. Bιταμίνη D Η βιταμίνη του ήλιου εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από πληθώρα κλινικών μελετών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των οστών αφορά κυρίως την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτόν, καθώς η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών του θυ- ρεοειδούς αδένα που επιδρούν στη δομή του σκε- λετού, ενώ στηρίζει και το μυϊκό σύστημα που περι- βάλλει τα οστά. Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει πως άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ανάγκη για βιταμίνη D σε σχέση με έναν υγιή ενήλικα. Προτείνετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τουλάχιστον 2.000iu βιταμίνης D. Μαγνήσιο Παραδοσιακά το μαγνήσιο αποτελεί το θρεπτικό συστατικό που ανακουφίζει το μυϊκό σύστημα και κινητοποιεί το μεταβολισμό. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως το 50% του μαγνησίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά. Έμφαση δίνεται από τους ειδικούς στην αναλογία ασβεστίου και μαγνησίου στη διατροφή. Η μειωμένη πρόσληψη και των δύο, που οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=