Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #156

82 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Αμινοξέα Τα αμινοξέα είναι το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Στον οργανισμό σχηματίζονται με τη διάσπαση των πρωτεϊνών, μια αρκετά θερμιδογόνο διαδικασία. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι για τη χώνεψη ενός αυγού από τον οργανισμό χρειάζονται περίπου όλες οι θερμίδες που παίρνουμε από το αυγό. Η λήψη των αμινοξέων σε συμπλήρωμα βοηθάει να αποφύγουμε τη δαπανηρή αυτή διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών. Έτσι τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν εάν ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση (με άδειο πάντα στομάχι). Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, έδειξαν ότι τα αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Τα πιο γνωστά αμινοξέα είναι τα:  BCAA (διακλαδιζόμενα αμινοξέα: λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη)  Λευκίνη  Γλουταμίνη  Αργινίνη Τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται συνήθως για δύναμη, αντοχή και σε περιόδους που θέλουμε να χάσουμε το επιπλέον λίπος χωρίς να θυσιάσουμε (χάσουμε μέρος από) τους μυς μας. Κρεατίνη Ένας άντρας που ζυγίζει 70 κιλά έχει στο σώμα του αποθηκευμένη περίπου 120g κρεατίνη. Το 95% του συνόλου της πρωτεΐνης βρίσκεται στους σκελετικούς μύες. Το 35% βρίσκεται στον οργανισμό σε ελεύθερη μορφή ως κρεατίνη και το υπόλοιπο ως φωσφοκρεατίνη. Όπως και το γλυκογόνο, η φωσφοκρεατίνη παραμένει στους μυς μέχρι να χρησιμοποιηθεί σε άσκηση υψηλής έντασης. Τα επίπεδα της κρεατίνης στους μυς εξαρτώνται από τη δίαιτα, την ηλικία και τις μυϊκές ίνες. Η ημερήσια κατανάλωση κρεατίνης από τον οργανισμό είναι περίπου 2g, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν από τη διατροφή ή να συντεθούν από τον οργανισμό. Επειδή όμως από τη διατροφή λαμβάνουμε ημερησίως 1g κρεατίνης (κυρίως από το κρέας), χρειαζόμαστε συμπληρωματική λήψη της ουσίας αυτής. Ουσιαστικά, με τη λήψη της κρεατίνης γεμίζουμε τους μυς μας με κρεατίνη και έτσι έχουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη αντοχή, περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση. Την περίοδο λήψης της κρεατίνης παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους 1-3 κιλά (λόγω κατακράτησης υγρών και υδατανθράκων στους μυς), η οποία είναι προσωρινή και με τη διακοπή της λήψης επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα τόσο το σωματικό βάρος όσο και η περιεκτικότητα των μυών σε κρεατίνη. Χρησιμοποιείται συνήθως από αθλητές δύναμης και αθλητές αντοχής. Λιποτροπικά Τα λιποτροπικά είναι συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην απώλεια του περιττού σωματικού λίπους. Ανάλογα με τα συστατικά τους στοχεύουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της ενέργειας μέσω της καύσης του λίπους και τη μείωση της όρεξης. Διακρίνονται σε:  καθαρά λιποτροπικά , όπως η χολίνη, η ινοσιτόλη και η καρνιτίνη, και  τα θερμογεννετικά, τα οποία συνήθως περιέχουν καφεΐ- νη, πράσινο τσάι, γκουαρανά κ.α. και μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, καίνε το σωματικό λίπος μεταβάλλοντάς το σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της καταναλώνεται στην προπόνηση που ακολουθεί. Η Ειρήνη Γεωργάτου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, irenegeorgatou@gmail.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=