Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #155
54 Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι φυσικά εκ- χυλίσματα μπορούν να συνδράμουν προληπτικά αλλά και να περιορίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι το ιικό φορτίο με το οποίο θα έρθει κανείς αντιμέτωπος αλλά και η υπάρχουσα κατάσταση της υγείας του ατόμου που εκτίθεται στον ιό. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, προκειμένου να αποφύγουν τις σοβαρές και επικίνδυνες επιπλοκές της γρίπης αλλά και τις εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Φυτοχημικά αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατεύουν έτσι τα κύτταρά μας ώστε να μην είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες κ.α. θεωρούνται απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της άμυνας μας. Θα τα βρούμε στα φρούτα και στα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί, σε ροφήματα και φυσικά αφεψήματα όπως το τσάι, το χαμομήλι και σε ξηρούς καρπούς. Αν και μέχρι σήμερα μελέτες που να σχετίζουν την αξία θρεπτικών συστατικών της τροφής και των ροφημάτων, έναντι του τύπου Η1Ν1 του ιού της γρίπης Α, σε επίπεδο πρόληψης ή ακόμα και αντιμετώπισης δεν υπάρχουν, το σίγουρο είναι πως μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή προασπίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν το μίγμα βιταμίνης C, σεληνίου, εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού και κάποιων αμινοξέων ως εξαιρετικό αντιϊκό βοήθημα έναντι της γρίπης… Δίκταμο Φασκόμηλο Ελιά Θυμάρι / Ο Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, atsakris@gmail.com ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / H ΓΡΙΠΗ ΤΩΡΑ «ΠΟΛΕΜΙΕΤΑΙ» ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ!
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=