Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Υποχρεωτικές οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο




Υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές θα καταστήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η κοινωνική ασφάλιση θα τις αποζημιώνει στο 100% της τιμής τους.

Για παράδειγμά, η ψηφιακή μαστογραφία η οποία προτείνεται πλέον από όλους τους ογκολόγους κοστίζει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 50 έως και 80 ευρώ, όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν την αποζημιώνει καθόλου. Όσο για τα κρατικά νοσοκομεία ο μέσος όρος αναμονής για την εξέταση μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την επιθυμία του να θέσει σε εφαρμογή κάποιες υποχρεωτικές εξετάσεις για τις πιο συχνές μορφές καρκίνου καθώς τα διεθνή δεδομένα δείχνουν πως τα κρούσματα της νόσου βαίνουν αυξανόμενα εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο κ. Κουρουμπλής εκτιμά πως αν γίνουν υποχρεωτικές θα μπορούν να προλαμβάνονται πολλά περιστατικά της νόσου και να μειωθούν τεράστιες κρατικές δαπάνες που απαιτούνται για χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.