Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Τσουνάμι επισχέσεων στα κρατικά νοσοκομεία


Εκατοντάδες ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, «Αμαλία Φλέμινγκ», Ευαγγελισμός, «Γ. Γεννηματάς», Ερυθρός Σταυρός, Ογκολογικό «?γιοι Ανάργυροι» και «Παμμακάριστος» έχουν βγάλει την ιατρική μπλούζα ζητώντας την καταβολή των εφημεριών του τελευταίου τετραμήνου ή και του περασμένου έτους -ανάλογα με το νοσοκομείο- καθώς και υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν υγεία για τους πολίτες.




Από μεθαύριο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ξεκινούν επίσχεση ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί.

Όπως επισημαίνει το Συντονιστικό όργανο όλων των Συλλόγων Ειδικευομένων και των Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας, «δεν υπάρχει ως τώρα καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από 1/1/15 και μετά, ούτε για τα οφειλόμενα του 2013». Τα ποσά που διεκδικούν οι ειδικευόμενοι είναι περίπου 500 ευρώ για τις εφημερίες τους κάθε μήνα, δηλαδή 2.000 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους - ενώ ανάλογα με το νοσοκομείο υπάρχει και οφειλή για τις εφημερίες του 2013. Σημειωτέον ότι ο μηνιαίος μισθός του ειδικευόμενου γιατρού ανέρχεται σε περίπου 1.100 ευρώ.

Επισφαλείς οι εφημερίες

Η συμμετοχή των ειδικευομένων στην επίσχεση εργασίας είναι σχεδόν καθολική, γεγονός που προκαλεί μεγάλα ρήγματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Με δεδομένο ότι οι ειδικευόμενοι αποτελούν μείζον κομμάτι του δυναμικού κάθε κλινικής και επωμίζονται μεγάλα βάρη στην καθημερινή λειτουργία της κλινικής αλλά και στα Επείγοντα, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η επίσχεση πλήττει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ μετακυλίει σημαντικό φόρτο εργασίας στους ειδικευμένους γιατρούς.

Οι Σύλλογοι ειδικευομένων των νοσοκομείων που βρίσκονται σε επίσχεση υπογραμμίζουν πως υπό αυτές τις συνθήκες οι εφημερίες στο ΕΣΥ είναι επισφαλείς και ζητούν από τις διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ασθενείς που πηγαίνουν ή θα πάνε στα Επείγοντα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό όλων των Συλλόγων Ειδικευομένων και των Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας, τις επόμενες ημέρες θα μπουν σε επίσχεση εργασίας και άλλοι ειδικευόμενοι από νοσοκομεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας. Το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει επισχέσεις εργασίας μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Για την τρέχουσα εβδομάδα το Συντονιστικό όργανο των Ειδικευομένων έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 8 Μαΐου.

Καταγγελίες των ειδικευόμενων για εκφοβισμό

Σκληρές καταγγελίες για εκφοβισμό των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία κάνει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση «Κράτος και Παρακράτος ενάντια στους αγωνιζόμενους γιατρούς» και περιγράφοντας «μια συντονισμένη και καθοδηγημένη αισχρή επίθεση αυταρχισμού και τρομοκράτησης που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες ενάντια στους αγωνιζόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς -ιδιαίτερα ενάντια στους ειδικευόμενους- που παλεύουν για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους και για την αποτροπή της κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΑΡΣΙ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων στο Σισμανόγλειο δέχεται ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλητικό περιεχόμενο, ενώ στο Παίδων Πεντέλης ο υποδιοικητής και η νομική σύμβουλος κοινοποίησαν έγγραφο με το οποίο απειλούσαν τους ειδικευόμενους πως ο χρόνος της επίσχεσης δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν ως χρόνος ειδικότητας και τους ειδικευμένους πως ο χρόνος επίσχεσης δεν θα λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξή τους.

Αναφέρουν επίσης ότι στο «Αμαλία Φλέμιγκ» η διοικήτρια απειλούσε πως θα φέρει εισαγγελέα για να ελέγξει «αν τα χρήματα των εφημεριών για τα οποία κάνουν επίσχεση οι ειδικευόμενοι τα έχουν όντως ανάγκη» και στο «Ελπίς» τομεάρχης με έγγραφό του μέσω πρωτοκόλλου απειλούσε πως θα «φέρει τον εισαγγελέα» αν δεν παρουσιαστούν οι γιατροί που είχαν δηλώσει επίσχεση.

Κύμα» επισχέσεων εργασίας υψώνεται στα δημόσια νοσοκομεία από τους ειδικευόμενους γιατρούς, που διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΠροηγούμενοΕπόμενο