Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Το υψηλό ασβέστιο ένοχο για εμφάνιση καρκίνου



Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κατάσταση γνωστή ως υπερασβεστιαιμία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς ως πρώιμος δείκτης ορισμένων ειδών καρκίνου, αναφέρει έρευνα, υποδεικνύοντας ότι μια απλή εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τον καρκίνο.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός στους άντρες στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "British Journal of Cancer".

Αν και η σχέση της υπερασβεστιαιμίας με τον καρκίνο είναι γνωστή, η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι συχνά μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης του καρκίνου, στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Η υπερασβεστιαιμία είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος που συνδέεται με τον καρκίνο και συμβαίνει στο 10 έως 20% ανθρώπων με καρκίνο.

Ο ερευνητής, Fergus Hamilton, του University of Bristol, δήλωσε ότι θέλησε να εξετάσει το θέμα από διαφορετική οπτική και να ανακαλύψει αν τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμος δείκτης καρκίνου και επομένως στη διάγνωση της νόσου.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και εξέτασαν πόσοι έλαβαν διάγνωση για καρκίνο.

Στους άντρες, ακόμα και η ελαφριά υπερασβεστιαιμία έδειχνε κίνδυνο καρκίνου σε ένα χρόνο, της τάξης του 11.5%. Αν το ασβέστιο ήταν πάνω από το όριο, ο κίνδυνος αύξανε κατά 28%.  Στις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρότερος, με τα αντίστοιχα ποσοστά να φθάνουν στο 4.1 % και στο 8.7 %.

Στους άντρες, ποσοστό 81% των καρκίνων που συνδέθηκαν με την υπερασβεστιαιμία αφορούσαν τον πνεύμονα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, αιματολογικούς καρκίνους και μυέλωμα.

Στις γυναίκες, ο καρκίνος ήταν πολύ λιγότερο συνήθης.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr