Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Το κακάο επαναφέρει τη χαμένη μνήμη


Ισχυρός σύμμαχος της μνήμης …ακόμα και αν αυτή έχει αρχίσει να χάνεται αποδεικνύεται το κακάο και το μυστικό φαίνεται πως κρύβεται στις αντιοξειδωτικές φλαβονόλες.


Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα, ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».


Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άμεσα από μια επιστημονική έρευνα ότι αυτή η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης όχι απλώς μπορεί να «φρεναριστεί», αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά χάρη στη συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση.


Όπως είπε ο επικεφαλής Σκοτ Σμολ, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης «αν ένας συμμετέχων (σ.σ. από την ομάδα της υψηλής κατανάλωσης φλαβονολών) είχε την τυπική μνήμη ενός 60χρονου στην αρχή της μελέτης, μετά από τρεις μήνες το ίδιο πρόσωπο είχε κατά μέσο όρο την μνήμη ενός 30χρονου ή 40χρονου».


Ανέφερε, πάντως, ότι το εντυπωσιακό αυτό εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μια επόμενη μεγαλύτερη έρευνα, την οποία ήδη σχεδιάζει να κάνει η επιστημονική ομάδα του.

Το υψηλής συγκέντρωσης μείγμα από φλαβανόλες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, ετοίμασε η εταιρεία Mars, που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγει σχετικά προϊόντα σοκολάτας.


Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν πως τα οφέλη αυτού του μίγματος που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα δεν μπορεί κάποιος καταναλωτής να το λάβει μέσω της διατροφής.

Δεν αποκλείεται πάντως σύντομα να δημιουργηθούν φάρμακα που να περιέχουν όλη αυτή τη θετική δράση σε μορφή χαπιού.


Εκτός από το κακάο, οι φλαβανόλες υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού, καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα (σταφύλια, μούρα κ.α.) και λαχανικά.


Οι εν λόγω ουσίες, ιδίως η επικατεχίνη, θεωρούνται ότι βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.