Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Τι ευθύνεται για τα εγκεφαλικά επεισόδια;



Το εγκεφαλικά επεισόδια, είναι σοβαρότατο και επείγον ιατρικό πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν όταν κλείνει μια ή περισσότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα. Αυτού του είδους ονομάζονται ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια διότι στερούν τον εγκέφαλο από αίμα.

Ένα μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων ονομάζονται αιμορραγικά διότι οφείλονται στη ρήξη μίας ή περισσοτέρων ζωτικών αρτηριών του εγκεφάλου. Η αιμορραγία εκτός από του ότι στερεί ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου από αίμα, προκαλεί παράλληλα βλάβες εξαιτίας του αίματος που απελευθερώνεται λόγω της ρήξης των αγγείων στον εγκέφαλο.

Τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων


Δυστυχώς, τα δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά, αποτελούν μαζί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων στους ανθρώπους. Είναι επίσης η πρώτη αιτία πρόκλησης μόνιμων σοβαρών αναπηριών.

Κανένας δεν θέλει να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι ότι και να κάνουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό.

Η ηλικία

Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό. ?τομα άνω των 65 ετών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά στους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από εγκεφαλικό.

Το φύλο

Στους άνδρες τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα από ότι στις γυναίκες.

Η εθνική προέλευση

Τα άτομα μαύρου χρώματος, οι νέγροι όπως και οι άνθρωποι Ισπανικής προέλευσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό από ότι οι υπόλοιποι.

Η ηλικία, το φύλο και η εθνική ή φυλετική προέλευση δεν είναι παράγοντες στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επέμβουν για να μειώσουν τις πιθανότητες τους να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως υπάρχουν παράγοντες στους οποίους μπορούν να επέμβουν και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο προσβολής τους από εγκεφαλικό.

Η ψηλή πίεση

Η ψηλή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε εγκεφαλικά επεισόδια. Προσοχή στη διατροφή και αποφυγή του αλατιού, είναι βασικές προϋποθέσεις για προστασία από την ψηλή πίεση. Η τακτική σωματική άσκηση είναι ακόμη ένας σημαντικός βοηθητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της ψηλής πίεσης.

Εάν αυτά δεν αρκούν, ο γιατρός θα συστήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα από το σημαντικό θεραπευτικό οπλοστάσιο που διαθέτει η ιατρική σήμερα. Βέβαια είναι αναγκαίο οι ασθενείς να βλέπουν τακτικά το γιατρό τους και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του.

Η ρύθμιση της ψηλής πίεσης με τον τρόπο αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Θρόμβωση, αντιπηκτικά, καρδιοπάθειες

Οι θρόμβοι στις αρτηρίες είναι σημαντική αιτία πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Η πρόληψη δημιουργίας τους, μπορεί να γίνει με τη βοήθεια φαρμάκων.

Τα φάρμακα εναντίον της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων που δημιουργούν έτσι θρόμβους, είναι από τα σημαντικότερα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της θρόμβωσης. Το γνωστότερο φάρμακο της οικογένειας αυτής είναι η ασπιρίνη. Υπάρχουν και άλλα νεότερα φάρμακα για τον ίδιο σκοπό.

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με ήπιες μορφές καρδιοπαθειών. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος.

Στους ηλικιωμένους, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ συχνή καρδιακή αρρυθμία και είναι υπεύθυνη για μέχρι 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πάθηση σοβαρής μορφής του ρυθμού της καρδίας. Μπορεί να υπάρχει και ο ασθενής να μην το αντιλαμβάνεται. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις σημαντικές αιτίες εγκεφαλικών επεισοδίων που οδηγούν στο θάνατο.

Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Λόγω της αρρυθμίας είναι δυνατό να σχηματιστούν θρόμβοι στους κόλπους. Οι θρόμβοι αυτοί, μπορούν, αφού εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, να αποφράξουν εγκεφαλικές αρτηρίες και να προκαλέσουν εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.

Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται τους κτύπους της καρδίας του, όπως στο χτυποκάρδι. Ο καρδιακός του ρυθμός μπορεί να είναι πολύ γρήγορος και έτσι να χρειάζεται φάρμακα.

Στην κολπική μαρμαρυγή εκτός από την ασπιρίνη, χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη (Coumadine). Η λήψη αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τον ασθενή και στενή παρακολούθηση από το γιατρό με έλεγχο της πηκτικότητας του αίματος.

Κάπνισμα

Το έχουμε πει πολλές φορές, σε σημείο που μπορεί να γινόμαστε φορτικοί. Όμως η πραγματικότητα είναι εκεί και πρέπει να το υπενθυμίζουμε: Οι τοξικές ουσίες του καπνού προκαλούν αθηρωμάτωση με στένωση και κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο σας να πάθετε εγκεφαλικό, τότε μην καπνίζετε!

Υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία αποτελούν σοβαρότατη μάστιγα της εποχής μας. Μαζί τους φέρνουν διαβήτη, ψηλή πίεση, ψηλή χοληστερόλη, πολλούς και διάφορους καρκίνους και αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Θέλετε να προστατευτείτε από όλα αυτά; Στο χέρι σας είναι να τρώτε λιγότερα, να ασκείστε περισσότερο και να διατηρείτε ένα κανονικό βάρος σώματος.

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει για εγκεφαλικά επεισόδια.

Ελέγχετε τακτικά τη γλυκόζη αίματος, παίρνετε τα φάρμακα σας, ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και του διαιτολόγου σας. Κάνοντας αυτό, μειώνετε τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό και ταυτόχρονα άλλες επιπλοκές του διαβήτη.

Ψηλή χοληστερόλη

Ο έλεγχος και ρύθμιση της χοληστερόλης αίματος, είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν δεν μπορείτε να ρυθμίσετε από μόνοι σας τη χοληστερόλη με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, τότε ο γιατρός σας, θα μπορεί να σας δώσει εάν το κρίνει αναγκαίο ένα από τα αποτελεσματικά φάρμακα, όπως οι στατίνες που είναι ικανά να μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος.

Καθιστική ζωή

Η σωματική άσκηση είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία του σώματος και της ψυχής.

Η καθιστική ζωή συμβάλλει στη γένεση πολλών κακών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο σας για εγκεφαλικό, μην αμελείτε τη σημαντική αυτή πτυχή της φροντίδας της υγείας σας.

Συμπερασματικά θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δεν είναι τυχαίο που τα εγκεφαλικά δολοφονούν τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη συχνότητα μετά από τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους που κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Εάν λάβετε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ανάλογα με το πόσο κινδυνεύετε, δεν σημαίνει ότι θα διώξετε πλήρως τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όμως θα μειώνετε και ίσως ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο σας και να διασφαλίζετε όσο το δυνατό καλύτερα το μέλλον σας.

ΠΗΓΗ: http://www.medlook.net