Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην πτώση της αρτηριακής πίεσης



 

Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών μέσω τροφίμων, όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

 

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Griffith» και του Ινστιτούτου Υγείας «Griffith» στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, με επικεφαλής τη Δρ Τζινγκ Σαν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των απαραίτητων ποσοτήτων προβιοτικών για διάστημα δύο μηνών μπορεί να μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του αίματος.

 


Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά βακτήρια» που εμπεριέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, τη χοληστερόλη και άλλες ορμόνες, δηλαδή σε παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή του αίματος.

 


Οι αυστραλιανοί ερευνητές επαναξιολόγησαν δεδομένα από 9 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 550 άτομα που άλλοι λάμβαναν προβιοτικά και άλλοι όχι. Επτά από τις μελέτες ήταν διπλές-τυφλές, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιος έπαιρνε προβιοτικά και ποιος όχι. Τα διάφορα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων εμπεριέχονταν σε προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο η κατανάλωση προβιοτικών μείωνε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,56mm Hg και τη διαστολική κατά 2,38mm Hg, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή την απουσία θεραπείας.

 

Για την επίτευξη όμως σημαντικής βελτίωσης στην αρτηριακή πίεση ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ημέρα, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Μάλιστα, η επίδραση ήταν εμφανέστερη στα άτομα που είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση.


Βέβαια τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν σε καμιά περίπτωση ότι αντί των αντιυπερτασικών φαρμάκων, οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε προβιοτικά, καθώς παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πώς δρουν στον οργανισμό.


Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, φυσιολογική θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν η συστολική είναι μικρότερη από 120mm Hg και η διαστολική κάτω από 80mm Hg. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται η τιμή των 140/90mm Hg που αυξάνει και τον ατομικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρικές βλάβες και άλλα προβλήματα υγείας.

 


Πηγή: health.in.gr