Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Sos φαρμακοποιών για τη μηνιγγίτιδα Β και το εμβόλιο που προστατεύει



Την αναγκαιότητα μερικής ή ολικής κάλυψης του εμβολίου κατά του μηνιγγιτοδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, για λόγους προστασίας της Δημοσίας Υγείας τονίζει με έγγραφο του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος «ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί έχει άμεση σχέση με την πρόληψη από την οποία μπορούν να επέλθουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας προς όφελος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε πως το φαρμακείο επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχοντας μη κοστολογημένες υπηρεσίες, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ.Μανώλη Κατσαράκη, "με αφορμή τα τελευταία δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον νομό Χανίων, τα οποία μετά από εργαστηριακό έλεγχο, αποκάλυψαν την παρουσία του μηνιγγιτιδόκοκκου της ορoομάδας Β, παρατηρούμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος απλών ιατρικών συνταγών από παιδιάτρους της πόλης, με το εμβόλιο BΕXSERO το οποίο είναι και το μοναδικό έναντι του συγκεκριμένου τύπου μηνιγγιτιδόκοκκου.

Παράλληλα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και δυσφορίας του κοινού για την υψηλή τιμή διάθεσης του εμβολίου και την μη κάλυψη του από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφού δεν ανήκει στον κατάλογο των υποχρεωτικών εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, όταν στον ίδιο αυτόν κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου των οροομάδων C,A,W135,Y, και όταν στον ίδιο κατάλογο ανήκουν εμβόλια για λιγότερο επικίνδυνες ασθένειες.

Για λόγους Δημόσιας Υγείας την οποία όλοι υπηρετούμε, επιθυμούμε και προτείνουμε την άμεση κάλυψη όλου ή τουλάχιστον μέρους του εμβολίου (με συμμετοχή) από τον ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε και να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ελληνικές οικογένειες, για τις οποίες το συνολικό κόστος αρχικού και επαναληπτικού εμβολιασμού είναι απαγορευτικό και να επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού ποσοστού εμβολιασμού ατόμων ανά πληθυσμό για να έχουμε αποτελεσματική προστασία".