Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Σιταγλιπτίνη



Η χορήγηση του νέου φαρμάκου, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίντ, βελτίωσε δραστικά τον έλεγχο της γλυκόζης στους ασθενείς με διαβήτη τόπου 2, σε αντίθεση με όσους ελάμβαναν μόνο την ουσία μετφορμίντ.

Ένα νέο φάρμακο κατά του διαβήτη με μοναδικές ιδιότητες, κυκλοφορεί εντός του Οκτωβρίου και στην Ελλάδα. Εκτός από το ότι ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επιπλέον ελαττώνει την όρεξη και δεν προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Πρόκειται για το σκεύασμα με τη δραστική ουσία σιταγλιπτίνη, και αποτελεί το πρώτο από μία νέα ομάδα φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν ένα ένζυμο-κλειδί, το DPP-4. Το φάρμακο αυτό δεν επηρεάζει τις ινκρετίνες, δύο γαστρεντερικές ορμόνες, οι οποίες δρώντας στο πάγκρεας:

1. Διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
2. Καταστέλλουν την παραγωγή γλυκαγόνης από τα α-κύτταρα του παγκρέατος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεν ινσουλίνη να διευκολύνει την πρόσληψη της γλυκόζης από τους περιφερικούς ιστούς (π.χ. μυς), η δε καταστολή της γλυκαγόνης να μειώνει την ηπατική παραγωγή γλυκόζης. Ο συνδυασμός των επιδράσεων αυτών οδηγεί για πρώτη φορά στην επίτευξη της ομοιοστασίας της γλυκόζης μέσω ενίσχυσης μιας φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια του 43ου Ευρωπαϊκού Διαβητολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο μστερνταμ στις17-21 Σεπτεμβρίου 2007, έδειξαν ότι η χορήγηση του νέου φαρμάκου, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίντ, βελτίωσε δραστικά τον έλεγχο της γλυκόζης στους ασθενείς με διαβήτη τόπου 2, σε αντίθεση με όσους ελάμβαναν μόνο την ουσία μετφορμίντ.

Η εγκεκριμένη δοσολογία είναι 100 mg την ημέρα ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία των φαρμάκων ίσως να έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος. Αν οι μελέτες δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα , τότε πιθανώς να δοθεί μια νέα θετική διάσταση για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.


ΠροηγούμενοΕπόμενο