Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ρώσοι επιστήμονες αναγεννούν στο εργαστήριο το DNA


Ομάδα ρώσων επιστημόνων του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας και Θεμελιώδους Ιατρικής του Νοβοσιμπίρσκ εντόπισε και συνέθεσε μία νέα κατηγορία χημικών αναλόγων των νουκλεϊκών οξέων που δεν βρίσκονται στη φύση, των φωσφορυλγουανιδίνων.




Με βάση αυτό  το νέο εύρυμα μπορεί να δημιουργηθούν φάρμακα, που να θεραπεύσουν στο μέλλον πολλές γενετικές ασθένειες, καθώς και αντικαταστήσουν «κατεστραμμένα» γονίδια από ιούς και μολύνσεις.

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο προσπαθούν εδώ και καιρό να συνθέσουν χημικά στοιχεία, ανάλογα του DNA και του RNA (Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ και Ριβονουκλεϊκό οξύ). Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου πέντε στοιχεία ανάλογα των νουκλεϊκών οξέων. Οι επιστήμονες από το Νοβοσιμπίρσκ υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει και ένα έκτο, όπως είπε στη RBTH ο ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας, Μαξίμ Κουπριούσκιν.
Τι σημαίνει αυτό; Οι επιστήμονες λαμβάνουν σε έναν συνθέτη του DNA τεχνητά θραύσματα νουκλεϊκών οξέων - μια εικόνα ενός ανεπιθύμητου ή κατεστραμμένου τμήματος του γονιδίου το οποίο πρέπει να επηρεαστεί. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να "απενεργοποιηθεί" ή να διορθωθεί η λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του ανθρώπινου γονιδιώματος ανθρώπου ή ενός μικροοργανισμού», όπως εξήγησε ο Κουπριούσκιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο επιστήμονα, οι νέες ουσίες έχουν αυξημένη ικανότητα διείσδησης σε ζωντανά κύτταρα. Επιπλέον, είναι ανθεκτικές στην καταστρεπτική δράση των ενζύμων και είναι ικανές να σχηματίζουν ένα στερεό διπλό σπείρωμα με DNA και RNA: «Ο μηχανισμός δράσης του συνθετικού αναλόγου στο γονίδιωμα είναι γενικός για την θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας. Με βάση αυτή την τεχνολογία, μπορεί να δημιουργηθούν τα φάρμακα για τη θεραπεία γενετικών, ιογενών και βακτηριακών ασθενειών, όπως μυϊκή δυστροφία Duchenne, φυματίωση ή καρκίνος» κατέληξε ο Κουπριούσκιν.

ΠΗΓΗ