Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ρίξτε τη χοληστερίνη για να μείνετε έγκυος



Η χοληστερίνη δεν "σκοτώνει" μόνο τα αγγεία. Νεότερες μελέτες δείχνουν πως τα υψηλά της επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν και τη γονιμότητα ενός ζευγαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, αφού εξέτασαν 500 ζευγάρια για 12 μήνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, αν τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έχουν υψηλούς δείκτες χοληστερόλης στο αίμα τους, τότε μειώνεται η πιθανότητα σύλληψης.

«Βρήκαμε πως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τη δυσκολία των ζευγαριών να τεκνοποιήσουν», δήλωσε η Eunice Kennedy Shriver, επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον, τα τεστ αίματος τα οποία είχαν γίνει στο μεταξύ, αποκάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ελεύθερης χοληστερόλης των δύο συντρόφων και στο χρονικό διάστημα που περνάει, μέχρι να γίνει η σύλληψη του παιδιού τους.

Η σχέση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του ζευγαριού, η μόρφωσή, το βάρος και η φυλή τους.

Η ελεύθερη χοληστερόλη , η οποία δεν περιλαμβάνεται στα συνήθη τεστ αίματος, δεν συνδέεται με κάποιο άλλο μόριο, ενώ αντίθετα η γνωστή «καλή» (HDL) και «κακή» χοληστερόλη (LDL) συνδέονται μέσα στον οργανισμό με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Τα ζευγάρια τα οποία δεν είχαν συλλάβει παιδί, είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο ελεύθερης χοληστερόλης σε σχέση με όσα είχαν συλλάβει.