Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ραγδαία αύξηση των κονδυλωμάτων!





Τα περιστατικά με διαγνώσεις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) αυξήθηκαν κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο στην Αγγλία, ξεπερνώντας τις 448.000. Τα στοιχεία της πρόσφατης σχετικής έρευνας καταδεικνύουν ότι το 54% των ατόμων με κονδυλώματα ήταν κάτω των 25 ετών.Ανάλογη είναι η εικόνα είναι και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταξύ των λοιμωδών νοσημάτων που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση περιλαμβάνονται η σύφιλη, η βλεννόρροια και τα κονδυλώματα, αλλά και δερματικά νοσήματα, όπως η ψώρα και η φθειρίαση.

Όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος Χριστόφορος Τζερεμιάς «τα δερματικά κονδυλώματα αποτελούν τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με την πλειοψηφία των ανθρώπων να εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το σημαντικότερο όλων είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, ώστε να ξεκινήσει άμεσα.

Πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και να πραγματοποιείται αυτοεξέταση για τυχόν αλλοιώσεις, περίεργες μικρές δερματικές προεξοχές και γενικότερα μη προϋπάρχουσες δερματικές βλάβες. Εκτός της αυτοεξέτασης, πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση του/της ερωτικού συντρόφου. Έτσι προστατεύουμε και τον εαυτό μας, προλαμβάνοντας το ενδεχόμενο μετάδοσης ή εξάπλωσης ή επιδείνωσης της νόσου, αλλά και τους γύρω μας, στους οποίους υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του ιού.

«Φυσικά, πάντοτε πρέπει να έχουμε υπόψη ότι καμία αυτοεξέταση ή παρακολούθηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία σε πιθανές ύποπτες λόγω ιστορικού επαφών περιπτώσεις, καλό είναι να γίνεται και προληπτικά για την ανίχνευση βλαβών» αναφέρει ο κ. Τζερεμιάς. Και καταλήγει: «Μέσω της χρήσης ειδικών δερματολογικών οργάνων επιτυγχάνεται ακόμα και η ανίχνευση και η επιλεκτική εξάλειψη των υποκλινικών βλαβών (δηλ. αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι), ώστε να μην αποτελέσουν συνεχιζόμενη εστία μεταδοτικότητας, επέκτασης, δημιουργίας νέων βλαβών και αιτία δημιουργίας συνεχών υποτροπών».