Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ποια συμπληρώματα διατροφής χρειάζεται ο οργανισμός μας το φθινόπωρο;



Το φθινόπωρο φέρνει τις πρώτες βροχές, τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο, την κόπωση και τη λιγότερο ισορροπημένη διατροφή. Για τους λόγους αυτούς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ευάλωτο, η διατροφή σας έχει ελλείψεις και τα πρώτα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Τα συμπληρώματα διατροφής που ακολουθούν είναι εκείνα τα οποία πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις φθινοπωρινές προκλήσεις.

  1. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Τα συμπληρώματα διατροφής για τη θωράκιση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού δίνουν καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και η εχινάτσεα μπορούν να δράσουν προληπτικά για να μειώσουν τη διάρκεια και τα συμπτώματα του κρυολογήματος
  2. Για την αντιμετώπιση ιώσεων και κρυολογήματος: Και όμως η φύση μάς εφοδιάζει με συστατικά τα οποία διαθέτουν αντιβιοτική δράση. Τρανό παράδειγμα η ελιά, και μάλιστα όχι ο πολύτιμος καρπός αυτής αλλά τα φύλλα του δέντρου που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως φάρμακο ήδη από τα αρχαία χρόνια. Η εκτενώς μελετημένη ουσία των φύλλων με την αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντι-ιική δράση είναι η ελαιοευρωπαΐνη.
  3. Για τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο: Καθώς οι περισσότεροι έχετε αφήσει πίσω τις παραλίες προ πολλού, η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μειώνει δραματικά την παραγωγή βιταμίνης D στο ανθρώπινο σώμα. Η τελευταία είναι πολύτιμη όχι μόνο για τα οστά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μπει στο γκρουπ των βιταμινών που συσχετίζονται με τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν πως 2.000IU βιταμίνης D ημερησίως είναι ικανά να προλάβουν το κρυολόγημα, ιδίως εάν είστε επιρρεπείς στις ιώσεις!
  4. Για το κενό των λαχανικών και φρούτων: Το καλοκαίρι τα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα αφθονούν. Καθώς όμως μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο η ποικιλία αυτών μειώνεται και περιορίζεται δραματικά η πρόσληψη φυτοθρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί και με την περιορισμένη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως λοιπόν φαίνεται, δεν αρκεί ένα μόνο μήλο για να κάνει το γιατρό πέρα! Την ανάγκη αυτή καλύπτουν συμπληρώματα διατροφής με φυτοθρεπτικά συστατικά των μεσογειακών φρούτων και λαχανικών.
  5. Για τους πόνους των αρθρώσεων: Για όσους υποφέρουν από αρθριτικά, οι πρώτες ενοχλήσεις στις αρθρώσεις έρχονται μαζί με τα πρωτοβρόχια. Τον πόνο μπορούν να ανακουφίσουν αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως ο κουρκουμάς, που συνδυάζονται με τα δομικά συστατικά της άρθρωσης γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. 

Φυσικά υπάρχουν και άλλες φθινοπωρινές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν με συμπληρώματα διατροφής όπως οι παιδικές πολυβιταμίνες, τα σιρόπια για τις πρώτες ενοχλήσεις στο λαιμό και τα «εσωτερικά» καλλυντικά για την εποχική τριχόπτωση. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η προληπτική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής θωρακίζει την υγεία σας πριν προλάβουν τα μικρόβια και οι ιοί να σας «κρυολογήσουν»!

Η Πρώτη Ακαδημία Βιταμινών στην Ελλάδα


Πηγές:


1. Mathes A1, Bellanger R. Herbs and other dietary supplements: current regulations and recommendations for use to maintain health in the management of the common cold or other related infectious respiratory illnesses. J Pharm Pract. 2010 Apr;23(2):117-27.

2. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980.

3. Schwalfenberg GK. A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency. Mol Nutr Food Res. 2011 Jan;55(1):96-108.

4. Knight JA. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system. Ann Clin Lab Sci. 2000 Apr;30(2):145-58.