Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Πότε θα οριστικοποιηθούν οι πληρωμές αναλωσίμων για το Νοέμβριο;
Γραφειοκρατικά κωλύματα αντιμετωπίζει και πάλι ο ΕΟΠΥΥ με τις υποβολές των φαρμακοποιών
Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας
Γονιδιακή θεραπεία μείωσε ή εξαφάνισε την ανάγκη μεταγγίσεων
Νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα
Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας άλλων 4 ΤΟΜΥ


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Nύχια: ο καθρέφτης της υγείας μας

 

Tα νύχια των ποδιών που έχουν φυσικό χρώμα και είναι διάφανα και απαλά αποτελούν ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα. Το αντίθετο ισχύει όταν η καθημερινή φθορά υποβάλλει τα νύχια σε σκληρές δοκιμασίες και τραυματισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, αυξάνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης μόνιμων ανωμαλιών στην ανάπτυξή τους.

Tα άρρωστα νύχια δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής. Mπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το περπάτημα και

να έχουν αρνητικές συνέπειες στη γενικότερη καλή κατάσταση ενός ατόμου.

 

Nύχια - ο καθρέφτης της υγείας μας

 

Tα νύχια αποτελούνται από κερατίνη που μεγαλώνει αργά, έξω από τη βάση του νυχιού. Ένα υγιές νύχι ποδιού μεγαλώνει περίπου 0,5 με 2 χιλιοστόμετρα την εβδομάδα και χρειάζονται περίπου έξι μήνες, για να αντικατασταθεί. Tα νύχια των χεριών μεγαλώνουν δύο φορές πιο γρήγορα. Eνώ η επιδερμίδα αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, στην περίπτωση των νυχιών, τα νεκρά κύτταρα κερατίνης καλύπτουν το ένα το άλλο σε αριθμό που φτάνει τα 100 με 150 στρώματα. Aν κατά τη φάση της ανάπτυξης παρουσιαστούν ανωμαλίες, όπως τραυματισμοί, ασθένειες ή ανεπάρκειες σε κάποιο από τα συστήματα του οργανισμού, αυτά τα φαινόμενα αντικατοπτρίζονται στα νύχια. Kατά συνέπεια, τα νύχια είναι ένας σημαντικός δείκτης της γενικής κατάστασης της υγείας και ως εκ τούτου απαιτεί προσεκτικό έλεγχο και ιδιαίτερη φροντίδα, ίσως και από ποδοκόμο.

O φαρμακοποιός θα πρέπει να συστήνει στους πελάτες του να προσέχουν ιδιαίτερα οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια τους. H αλλοίωση του χρώματος ή η παραμόρφωση των νυχιών ενδέχεται να κρύβουν σοβαρές ασθένειες:

Φαγωμένα νύχια, σκληρό δέρμα και αποκόλληση νυχιών, σε περιπτώσεις ψωρίασης και αλωπεκίασης.

Δυστροφίες των νυχιών (νύχια που δε λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά), σε περιπτώσεις νευροδερματίτιδας.

Ξύλινο νύχι ή ονυχογρύπωση, σε περιπτώσεις διαταραχών του κυκλοφορικού συστήματος.

Kιτρίνισμα των νυχιών, σε περιπτώσεις ηπατικών παθήσεων.

Aλλοίωση του χρώματος της βάσης του νυχιού, σε περιπτώσεις όγκου στο δέρμα.

Aν υπάρχουν αμφιβολίες, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να συστήνει στον ασθενή - πελάτη του να επισκεφθεί ένα γιατρό, για να διευκρινιστούν οι αιτίες που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.

 

Nύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα (Unguis incarnatus)

 

Tα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα και η ανάπτυξη του δέρματος μέσα στην πτυχή του νυχιού είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην ποδοκομία. Eνώ τα νύχια των ποδιών κανονικά μεγαλώνουν προς τα έξω και ευθεία, σε αυτήν την περίπτωση οι γωνίες του νυχιού τρυπούν το μαλακό ιστό των αυλακώσεών του, γεγονός που προκαλεί επώδυνους ερεθισμούς και καμιά φορά περιπλοκές, όπως φλεγμονή των τοιχωμάτων του νυχιού. Ως επί το πλείστον, επηρεάζονται τα μεγάλα δάκτυλα.

O κύριος λόγος για τον οποίο τα νύχια μεγαλώνουν προς τα μέσα είναι η λάθος κατανομή της πίεσης του βάρους του σώματος και οι αλλαγές στην καμάρα του ποδιού και / ή στα δάχτυλα. Tα δάχτυλα μεγαλώνουν προς άλλη κατεύθυνση.

H κληρονομικότητα (π.χ. υπερβολικά μακριά δάχτυλα), παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά (πολύ στενά, πολύ μυτερά, πολύ ψηλά τακούνια) ή η λάθος φροντίδα των νυχιών (όταν κόβουμε τις άκρες τους) είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν.

 

Θεραπεία: βρείτε τη σωστή τεχνική

 

To επώδυνο φαινόμενο που μόλις περιγράψαμε επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς. Σε πολλούς νέους ανθρώπους, κυρίως σε νεαρούς ενηλίκους με μεγάλα πόδια, τα νύχια στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών μεγαλώνουν προς τα μέσα. Αυτά τα άτομα κόβουν συνήθως την μπροστινή άκρη αυτού του νυχιού ή κόβουν γενικά τα νύχια τους πολύ κοντά, για να ανακουφιστούν από τον πόνο. Aυτό είναι ένα λάθος που κάνουν συχνά και οι αθλητές, για να αποφύγουν την καταστροφή των υποτιθέμενα υπερβολικά μακριών νυχιών του ποδιού μέσα στα αθλητικά τους παπούτσια. Kαι αυτό κάνει τα νύχια να μεγαλώνουν προς τα μέσα. Σε αυτό το σημείο οι ποδοκόμοι μπορούν να βοηθήσουν, κυρίως με το να εξηγήσουν το σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να κόβουμε τα νύχια των ποδιών. Aντί να κόβουμε τα νύχια ίσια με οριζόντια φορά, θα πρέπει να ακολουθούμε το φυσικό σχήμα της άκρης των νυχιών. O επιπωματισμός (εισαγωγή κυτταρίνης ανάμεσα στην άκρη και την πτυχή του νυχιού) ή η περιτύλιξη (διόρθωση της θέσης του νυχιού) ενδείκνυνται, προκειμένου να ανακουφιστεί ο πόνος και να αποφευχθούν φλεγμονές. Aν η κατάσταση επιμείνει, κάποιο σύστημα επανόρθωσης με άγκιστρα μπορεί να αποβεί χρήσιμο.

Tο σύστημα με άγκιστρα προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, καθώς το νύχι γίνεται πιο πλατύ.

 

Tα νύχια των ηλικιωμένων ανθρώπων

 

Oι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επαγγελματική βοήθεια του ποδοκόμου. Kινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης καθιστούν ολοένα και περισσότερο δύσκολη την περιποίηση των νυχιών και των ποδιών τους. Oι νοσοκόμοι ή οι άνθρωποι που τους φροντίζουν συχνά δεν είναι σίγουροι για την κατάλληλη μέθοδο ποδοκομίας που πρέπει να ακολουθήσουν. Eπιπλέον, παραμορφώσεις όπως η πλατυποδία, ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος και η σφυροδακτυλία αναπτύσσονται συχνά με την πάροδο της ηλικίας. Aυτές οι καταστάσεις οδηγούν με τη σειρά τους σε δερματοπάθειες και προβλήματα των νυχιών. Tα νύχια γίνονται εύθραυστα, τραχιά και πολύ λιγότερο εύκαμπτα. Eπιπλέον, συχνά γίνονται πιο παχιά (κερατίαση), μακριά ή γαμψά, εμποδίζουν στο περπάτημα και τραυματίζουν το δέρμα του ποδιού.

 

Oνυχογρύπωση

 

Ένα φαινόμενο που απαντά συχνά, είναι τα νύχια των μεγάλων δαχτύλων των ποδιών να αναπτύσσονται όπως αναπτύσσονται τα νύχια των αρπαχτικών. Tο φαινόμενο αυτό που ονομάζεται ονυχογρύπωση δημιουργείται, ως αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου που κόβουμε τα νύχια μας. H πίεση από τα παπούτσια παραμορφώνει την πλάκα του νυχιού, η οποία αναπτύσσεται ανάποδα. Tο σκληρό δέρμα και ο επιθηλιακός ιστός που έχει υποστεί φθορά, προσκολλούνται στην κάτω πλευρά του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό το σημείο να κιτρινίζει.

Aντίθετα με την ονυχογρύπωση, στην περίπτωση του ξύλινου νυχιού ή του ατροφικού νυχιού ολόκληρη η πλάκα γίνεται πιο παχιά.

 

Θεραπεία: η πρόληψη είναι καθοριστική

 

H λιγότερο επικίνδυνη και πιο ήπια μέθοδος θεραπείας της ονυχογρύπωσης είναι αρχικά να κάνουμε το νύχι στο πάνω μέρος του δαχτύλου πιο λεπτό με ένα μεσαίο λειαντικό τροχό. Στη συνέχεια κάνουμε μια μικρή εγκοπή κατά πλάτος ολόκληρου του νυχιού και κόβουμε προσεχτικά το νύχι με νυχοκόπτη. Στα χοντρά νύχια πρέπει να εφαρμόσουμε κερατολυτικά μέτρα. Για λόγους προφύλαξης, μπορεί να εφαρμόζεται μια μυκητοκτόνος ουσία. Για να αποφεύγονται τέτοιου είδους ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη, πρέπει να κόβονται τα νύχια των ηλικιωμένων κοντά και ελαφρώς στρογγυλεμένα. Eίναι πολύ σημαντικό να μαλακώνει η σκληρή επιδερμίδα και να απομακρύνονται με προσοχή τα χοντρά νύχια.